Granić : Raspisivanje međunarodnog tendera za izgradnju vodovoda ‘Plava voda’

Upravni odbor projekta „Plava voda” donio je Odluku o pokretanju procedure objave međunarodnog tendera za izbor Nadzora nad izgradnjom Regionalnog vodovoda „Plava voda”.

– Procjenjuje se da će ova procedura trajati šest mjeseci – potvrdio je Feni direktor Javnog preduzeća Regionalni vodovod „Plava voda” d.o.o. Travnik Ernad Granić.

Kao što je poznato Predsjedništvo BiH donijelo je 1. augusta Odluku o ratifikaciji Okvirnog sporazuma o zajmu između Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) i Bosne i Hercegovine za finansiranje projekta „Plava voda“.

Radi se, kako ističe Granić, o drugom dijelu kreditnog aranžmana od 11 miliona eura, koji čini polovinu od ukupnog kreditnog zaduženja predviđenog za realizaciju projekta „Plava voda”.

Ukupno kreditno zaduženje iznosi 22 miliona eura, a drugu polovinu (od 11 miliona eura) će, kako kaže, biti osigurana angažmanom posredstvom EBRD-a.

– U sklopu projekta se također planiraju utrošiti i grant sredstva u iznosu od 2,5 miliona eura koja su osigurana od Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida). Projekt „Plava voda” je jedan od najkompleksnijih projekata na području centralne BiH i šire, te se zbog niza tehničkih, administrativnih, financijskih i drugih prepreka na njegovu implementaciju čeka više od 30 godina. I u ovom pokušaju realizacije projekta također se nailazi na mnogo predviđenih i nepredviđenih problema, ali ove donesene odluke su najbolji svjedok koliko je posla do sada urađeno – tvrdi Granić.

Po njegovim riječima projektom „Plava voda” omogućilo bi se dugoročno rješenje za snabdijevanje stanovništva pitkom vodom na području: općina Travnik, Novi Travnik, Busovača i Grad Zenica, što podrazumijeva oko 200.000 stanovnika.

Također, ovaj projekt obuhvata i savremeno uređenje poznate istoimene turističke destinacije u Travniku „Plava voda” kao i provođenje svih potrebnih mjera u vodozaštitnoj zoni izvorišta Plava voda.

 

Biznis.ba / FENA