HPK Draksenić čeka investitora u milionskim gubicima

Hemijska prerada kukuruza (HPK) Draksenić, kod Kozarske Dubice, biće privatizovana kroz poseban program koji će pripremiti Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpke s obzirom na to da se nije pojavio investitor koji bi otkupio državni kapital u ovom preduzeću.

Vlada Republike Srpske je prošle godine skinula HPK sa liste preduzeća od strateškog značaja da bi se omogućila prodaja akcija državnog kapitala u ovom preduzeću putem berze i na taj način jednostavnije i efikasnije izvršila transformacija vlasničke strukture. To je urađeno nakon što je 2018. godine iskazan interes potencijalnih kupaca za kupovinu državnog kapitala. Međutim, nedavno ih je ponovo vratila na tu listu.

“U proteklom periodu putem berze nije realizovana prodaja akcija ovog preduzeća. Imajuću u vidu poslovanje ovog preduzeća u zadnje tri godine, kao i trenutni privredni ambijent, potrebno je da se ono uvrsti na listu preduzeća od strateškog značaja kako bi u skladu sa zakonom IRB RS pripremila poseban privatizacioni program”, navodi se u obrazloženju Vladine odluke.

Podsjećamo, Akcijski fond Republike Srpske ima u navedenom preduzeću vlasništvo nad 68,58% akcija.

Dok IRB traži način da se “riješi” akcija u ovom privrednom društvu, ono gomila dugove i posluje na ivici likvidnosti.

Jovica Šuman, direktor HPK, nije bio pretjerano zainteresovan za razgovor o poslovanju u ovoj godini.

“Spremamo sjednicu Skupštine akcionara i tada ćemo imati tačne podatke. Ne bih sada da pričam napamet”, kazao nam je kratko on.

Podaci iz 2018. polazuju kako su u toj godini poslovali sa gubitkom od 4,63 miliona maraka, a u prva tri mjeseca ove godine poslovni minus je iznosio 1,68 miliona KM. Ako se u zbir uzme i 2017. godina, akumulirani gubitak iznosi preko devet miliona maraka.

“Društvo je po godišnjem obračunu za 2018. godinu iskazalo veće kratkoročne obaveze od tekuće imovine za iznos od 4.650.384 KM, što ukazuje da će se društvo u narednom periodu suočiti s poteškoćama u vršenju svoje djelatnosti”, navodi se u revizorskom izvještaju.

Nikola Torbica predsjednik Sindikalne organizacije u ovom preduzeću, rekao je za “Nazavisne” kako ovakav način poslovanja više ne funkcioniše.

“Radnici imaju stav kako je privatizacija naš jedini spas”, kazao nam je on.

Inače, kao jedan od potencijalnih kupaca u posljednjih nekoliko mjeseci spominjan je brčanski “Bimal”, ali je, prema svemu sudeći, odustao od te namjere.

Biznis.ba / NN