Hyundai zainteresovan za proizvodnju u Hrvatskoj

Jedan od vodećih proizvođača automobila u svijetu, južnokorejski Hyundai, razmatra mogućnost pokretanja proizvodnje u Hrvatskoj.

To je informacija koja je Jutarnjem list-u potvrđena iz Vladinih krugova, u kojima kažu da južnokorejski automobilski div pokazuje interes za ulaganjima u Hrvatsku i analizira mogućnost investiranja. Razgovori o tome, kažu upućeni, vode se već dva mjeseca.

U ovom trenutku još nije poznato kolika bi bila vrijednost Hyundaijeve investicije u Hrvatskoj. Ipak, Hyundai bi kao lokaciju najvjerovatnije izabrao područje Varaždina, gdje već postoje firme koje rade za automobilsku industriju, pa bi proizvodio gotov proizvod – automobile, a ne samo djelove.

Ako se južnokorejski automobilski div na kraju zaista odluči na takvu investiciju, ona bi za Hrvatsku bila od velikog značaja jer bi otvorila veliki broj novih radnih mjesta, dodatno pospješila izvoz, a zemlju bolje pozicionirala na investicijskom atlasu.

Privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku je jedan od ciljeva Vlade. Pojedine firme u Hrvatskoj već proizvode djelove za svjetsku autoindustriju, a Hrvatska ima i proizvodnju električnih automobila. Prema zvaničnim podacima, hrvatska autoindustrija zapošljava 2861 radnika, a prosječna bruto plata u njoj je 1073 eura. Riječ je o izvozno orijentisanoj industrijskoj grani, čiji udio u hrvatskom izvozu je 4,7 posto.

Biznis.ba