Karamujić: Članstvo BHPA u TEGoVA-i značajno za evropske integracije u BiH

Predstavnici Udruženja eksperata iz oblasti nekretnina u Bosni i Hercegovini (BHPA) danas su u Sarajevu organizirali edukaciju na kojoj su predstavljeni benefiti koje je ovo udruženje dobilo otkako je u maju ove godine postalo član vodeće asocijacije procjenitelja iz oblasti nekretnina u Evropskoj uniji – TEGoVA-e (The European Group of Valuers’ Associations).

TEGoVA-ovi evropski standardi procjenjivanja postali su temelji u cijelom evropskom procesu ulaganja u imovinu i procjene vrijednosti imovine, te postali kamen temeljac u procesu integracije političke, ekonomske i poslovne prakse.

– S tog aspekta članstvo BHPA u ovu asocijaciju izuzetno je značajno, jer smo dobili međunarodnu prepoznatjivost organizacije i svih njenih članova, međunarodno priznat pokazatelj sposobnosti, obrazovanja i iskustva BHPA, te mogućnosti da utičemo na politike EU u domenu tržišne procjene vrijednosti i učešća na evropskim konferencijama i edukacijama – rekao je predsjednik BHPA Muharem Karamujić.

Dodaje da će navedeno članstvo svakako pomoći i državi u narednim procesima u okviru evropskih integracija, a koji se odnose na usklađivanja standarda vrednovanja nekretnina sa cjelovitom legislativom EU.

– Naše Udruženje je već tamo gdje naša zemlja želi da ide. Putem razvojnog dijela edukacije proširujemo horizonte najsavremenijim distignućima, a u drugom dijelu razmatramo probleme koje smo uočili u radu naših licenciranih procjenitelja – poručio je na današnjoj edukaciji Karamujić.

Biznis.ba / FENA