Košarac uputio inicijativu da se zabrani izvoz peleta na mjesec dana

Uputio sam inicijativu Savjetu ministara Bosne i Hercegovine da se produži Odluka o zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata do 31. oktobra, napisao je na Twitteru Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dodao je da je prihvaćena inicijativa iz Republike Srpske, te je odlukom planirano da se odobri izvoz ogrevnog drveta.

Podsjećamo, kako su “Nezavisne” ranije pisale Vlada Republike Srpske tražila je od Savjeta ministara BiH da se u cilju zaštite domaćeg tržišta energenata i razvoja domaće drvoprerađivačke industrije do kraja oktobra produži važenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta.

“Mišljenja smo da se nakon isteka važenja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, dozvoli izvoz energenata na bazi drveta, osim za pelet, dok bi zabrana izvoza trupaca ostala na snazi sa predloženim rokom do 31. oktobra ove godine”, naveli su prije nekoliko dana iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

I iz Unije udruženja poslodavaca RS saopštili su da je potrebno produženje zabrane izvoza trupaca, cijepanog ogrevnog drveta i peleta. Sa druge strane, na prijedlog Zlatana Vujanovića, ministra trgovine Federacije BiH, Vlada FBiH je prihvatila inicijativu da se produži važenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta iz Bi H i to do 31. decembra ove godine, koju je uputila takođe Savjetu ministara BiH.

(NN)