Musk se predomislio i iznenadio cijeli svijet: Ipak će kupiti Twitter

Multimilijarder Ilon Mask (Elon Musk) ponovo namjerava kupiti društvenu mrežu Twitter, javlja BBC. Sada nudi 54,20 dolara po dionici. Izgledno je da bi se dogovor o kupoprodaji mogao postići već 7. oktobra.

Vrijednost Twitterovih dionica porasla 15 posto Nakon što je javno obznanjena Maskova namjera, vrijednost Twitterovih dionica porasla je za 15 posto. Ovo se desilo nakon nekoliko mjeseci kada je najbogatiji čovjek na svijetu bio spreman platiti 44 milijarde dolara. Nedugo poslije, predomislio se, raskinuo ugovor o kupoprodaji i zbog toga ga je Twitter tužio te tražio od njega da kupovinu i obavi. Suđenje u ovom slučaju u Sjedinjenim Američkim Državama je trebalo početi 17. oktobra.

Mask je kao jedan od razloga za odustajanje od kupovine istakao to da je Twitter naveo netačan broj botova na ovoj društvenoj mreži. On, kao i njegovi advokati, tvrde da je kompanija obmanjivala investitore tako što im je ustupala netačne podatke o dionicama. Tražio prolongiranje suđenja Twitter je to negirao te poručio da su navedene konstatacije posljedica pogrešnog razumijevanja načina na koji se pronalaze botovi i lažni nalozi na ovoj društvenoj mreži.

Naveli su da je Mask, koji je čelnik kompanija Tesla i SpaceX, odustao od kupovine u trenutku kada su se počele snižavati cijene dionica Twittera. Mask je tražio da se početak suđenja prolongira, ali je sud to odbio, jer je procijenio da bi se time Twitteru mogla nanijeti “nepopravljiva šteta”, prenosi CNBC.

(Biznis.ba)