Očekuje se rekordni pad BDP-a Hrvatske u drugom kvartalu

Iduće sedmice hrvatski Državni zavod za statistiku objaviće izvještaj o bruto domaćem proizvodu (BDP), koji će, slažu se analitičari, pokazati da je hrvatska privreda u drugom tromjesečju zbog krize u vezi s koronom zabilježila rekordan pad.

Šest analitičara, koji su učestvovali u anketi agencije Hina, u prosjeku očekuje pad BDP-a od 13,9 odsto na godišnjem nivou, prenosi portal index.

Njihove procjene pada kreću se u širokom rasponu od 12 do 17 odsto.

Biće to prvi pad privrede od polovine 2014, a najveći od 2000. godine.

Do sada najveći pad od 8,8 odsto zabilježen je u prvom tromjesečju 2009. godine, na početku globalne finansijske krize.

Oštar pad privrede u drugom tromjesečju posljedica je pandemije virusa korona i restriktivnih mjera, što je paralizovalo privrednu aktivnost.

U prvom tromjesečju hrvatska privreda je uspjela da izbjegne pad, ali je rast BDP-a usporen na samo 0,4 odsto na godišnjem nivou, što je bio njegov najmanji rast u posljednjih šest godina.

U drugom kvartalu udar krize zbog korone bio je snažan.

“Djelimično do potpuno obustavljanje privrednih aktivnosti, kao odgovor na suzbijanje pandemije COVID-19, uticalo je snažno na pogoršanje indeksa povjerenja proizvođača i potrošača, uz istovremeno visoke stope pada u gotovo svim djelatnostima, od trgovine na malo do niza industrijskih djelatnosti”, navodi jedan od analitičara u anketi Hine.

Lokdaun je izazvao rekordni pad lične potrošnje, a podaci pokazuju da je promet u trgovini na malo u drugom kvartalu pao oko 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Osim izvoza i uvoza, oštro je u drugom tromjesečju pala i industrijska proizvodnja – za 8,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ove godine je izostao i pozitivan uticaj turizma na privredu zbog ograničenja kretanja ljudi u većini zemalja.

Tako je u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine u komercijalnim smeštajnim objektima zabilježeno 1,5 miliona turističkih dolazaka i 5,2 miliona noćenja, što je oko 77 odsto manje nego u istom peridou lani.

Biznis.ba