Održan webinar o kriznom upravljanju i komuniciranju u uvjetima covid-19

Međunarodni webinar na temu “Krizno upravljanje i komuniciranje u uvjetima covida-19”, na kojemu je sudjelovalo 108 sudionika iz deset zemalja, održan je u srijedu s ciljem predstavljanja i analiziranja izazova, te mogućih rješenja utjecaja i posljedica covida-19, s fokusom na ekonomski sektor u BiH i Albaniji.

Predsjednik Gospodarske komore (GK) FBiH Marko Šantić kazao je u razgovoru za Fenu kako je ova konferencija održana u sklopu 5. EUSAIR Foruma Strategije za Jadransko-jonsku regiju.

– Komora je organizator konferencije, a po broju prijavljenih ovo je jedan od najposjećenijih i najvećih međunarodnih webinara u BiH, koji je dosad održan u vrijeme pandemije. Koncept smo zamislili na način da u suradnji s Europskom komisijom, Jadransko-jonskom makroregijom i državama članicama, zajedno sa Sveučilištem u Mostaru i sveučilištem u Draču, prođemo teoretski dio komuniciranja i upravljanja u krizama – kazao je Šantić.

Nakon toga je vladin sektor u FBiH i Albaniji iznio svoje viđenje i mjere koje su napravili u kriznom periodu za pomoć gospodarstvu u svojim zemljama.

– Tu smo imali i komentare gospodarstvenika, odnosno ljudi iz realnog sektora, a za tu priliku angažirali smo predsjednika najvećeg udruženja poslodavaca u BiH, odnosno Biznis centra Jelah Tešanj. U zadnjem dijelu webinara bazirali smo se na turizam kao najpogođeniji sektor pandemijom koronavirusa, predstavljen je i USAID-ov projekt Razvoja održivog turizma u BiH vrijedan oko 20 milijuna dolara te smo napravili pregled projekata koji su rađeni u ovom vremenu, a za te potrebe angažirali smo Ured za EU integracije Vlade Zapadnohercegovačke županije – kazao je Šantić.

Istaknuo je kako misli da je webinar dosta kvalitetan te da će ponuditi neka rješenja za oporavak ekonomskog sektora od posljedica koronavirusa.

– Vlada FBiH donosila je neke mjere, na državnoj razini to nije bilo zadovoljavajuće, međutim s obzirom na složenost BiH, i nadležnosti države u ovom pogledu bile su ograničene. Entitetske razine vlasti donosile su određene zakone i mjere, a u prvom trenutku to sve je bilo sporo i skoro neimplementirajuće da bi na kraju rezultiralo prikupljanjem sredstava sa svih računa i podračuna u Federaciji, i ubrizgavanjem u realni sektor, odnosno kao direktnu pomoć poslodavcima i tvrtkama kroz izvoznike, usluge, turistički i prijevozni sektor. Mislim da je Vlada ipak na kraju koliko-toliko, u skladu sa svojim mogućnostima, odgovorila pozitivno – istaknuo je Šantić.

Naglasio je kako je ponosan što je Gospodarska komora FBiH od samog početka članica Foruma gospodarskih komora Jadransko-jonske regije.

– Jadransko-jonska regija jedna je od tri priznate regije u Europskoj uniji. Sadrži osam zemalja članica, od kojih su Grčka, Slovenija, Italija i Hrvatska i članice EU-a, dok BiH, Crna Gora, Srbija i Albanija nisu. Mi imamo svoje godišnje forume i skupštine na kojima radimo kroz razne tematske stolove, ali kako pandemija ne dopušta da se nađemo na jednom mjestu, održavamo webinare poput ovoga – kazao je predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Dodao je kako se trenutno implementiraju četiri projekta vrijednosti preko četiri milijuna eura.

– Projekte koje radimo preko IPA prekogranične suradnje zajedno s Hrvatskom i Crnom Gorom najviše, pa i Srbijom u zadnje vrijeme, stvari su kroz koje Komora, kao članica Foruma komora Jadransko-jonske inicijative, ima zadatak pomaći svom realnom sektoru. Mi kao GKFBiH nastojimo kroz sve svoje resurse povezati ta sredstva kroz razne aktivnosti u projektima i stvoriti povoljniji poslovni ambijent za naš realni sektor – kazao je Šantić.

 

(FENA)