PKFBiH uputila dopis Vijeću ministara o otvaranju granica za turiste iz Turske

Privredna komora FBiH uputila je hitan dopis Vijeću ministara BiH vezan za otvaranje granica za turiste iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, a povodom odluke Vijeća donesene na sjednici 14. jula kojom se omogućava ulazak u BiH državljanima iz EU i Schengenskog područja uz negativan test na virus Covid-19, ne stariji od 48 sati od trenutka ulaska.

Prema ranijoj odluci Vijeća ministara omogućen je ulazak državljanima susjednih zemalja, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, bez potrebe podvrgavanju testu na Covid-19, saopćeno je iz Privredne komora FBiH.

Privredna komora FBiH želi ukazati na dodatne hitne mjere i odluke Vijeća ministara potrebne za opstanak turističke sezone, očuvanje radnih mjesta i privrednih društava koji se bave turizmom u prvom redu, ali svih ostalih, što za krajnji rezultat ima očuvanje ekonomije, koja već sad bilježi i prejudicira dodatne padove.

Vijeću ministara je uime Privredne komore FBiH upućen hitan dopis o donošenju odluke o liberalizaciji ulaska turista, olakšavanju procedura viznog režima omogućavanjem podnošenja online zahtjeva, a što se odnosi na turiste turskog i arapskog porijekla (zemlje UAE, Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Oman, Kuvajt).

Naime, prema statističkim pokazateljima najmasovniji i najprofitabilniji broj turista za privredna društva, između ostalih, ugostitelje, hotelijere, trgovine, turističke agencije, prevoznike, taksiste, itd. su turisti iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, s obzirom na njihovu kupovnu moć i broj noćenja u BiH. Nimalo zanemarljiv podatak u svemu navedenom je i tzv. “vanpansionska potrošnja” ovih turista, gdje primjera radi prosječna duljina boravka jedne arapske porodice u BiH je od deset do 30 dana, a prosječna potrošnja vanpansiona je od 5..000 do 12000 KM.

– U ovim kriznim vremenima, kada se brojna privredna društva suočavaju s opstankom, smatramo da je itekako bitna svaka aktivnost koja će doprinijeti očuvanju i unapređenju poslovanja privrednih društava. Bosna i Hercegovina ne spada u red zatvorenih država i ekonomija, stoga smatramo da je od krucijalnog značaja omogućit dolazak u Bosnu i Hercegovinu turistima iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva i olakšati proceduru viznog režima po uzoru na mnoge druge zemlje, a sve u cilju očuvanja turističke sezone, radnih mjesta, te kako bi spasili od zatvaranja brojne privredne subjekte i time barem djelimično se umanjili nastali gubici – saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

Komora podsjeća da su od početka proglašenja stanja nesreće, među prvima, hotelijeri bili prinuđeni zatvoriti objekte i otpustiti veliki broj ljudi.

– Nažalost, bojimo se da će ovo stanje potrajati, i to u prvom redu sa hotelijerima, gdje su već sada veliki hoteli u Sarajevu zatvoreni, a sličan scenarij se svakim danom očekuje i sa nizom preostalih i u ostalim krajevima Bosne i Hercegovine. Ovi podaci su naročito zabrinjavajući za isključivo turistička područja Bosne i Hercegovine, čime su mnogi dovedeni u egzistencijalno pitanje. S aspekta zdravstvene i preventivne sigurnosti, moramo se osvrnuti i na primjer susjednih zemalja, koje uprkos borbi s nevidljivim neprijateljem zvani Covid-19, pozivaju i omogućavaju ulazak turistima, sa naglaskom na turiste iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, svjesni njihove kupovne moći koja će zasigurno pomoći brojnim privrednim društvima i to ne samo onim koji se bave turizmom, te tako povećanom potrošnjom ponovo pokrenuti ekonomiju – stoji u saopćenju.

Propisujući određene preventivno – siguronosne zdravstvene mjere, Privredna komora FBiH smatra da Bosna i Hercegovina treba postupiti po istom primjeru, jer potrošnja građana BiH, turista iz regiona, državljana iz EU i zemalja Schengenskog područja je bitna, ali ne i mjerljiva u usporedbi sa potrošnjom turista turskog i arapskog porijekla (zemlje UAE, Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Oman, Kuvajt), uzimajući u obzir njihov broj noćenja i vanpansionsku potrošnju.

Nadalje, Komora ističe da su bh. privredni subjekti proteklih godina mnogo uložili u razvoj i što kvalitetniju ponudu, te Bosna i Hercegovina u regionu spada u jednu od najkonkurentnijih zemlja, a naročito zbog posjedovanja halal standarda, koji druge zemlje poput Crne Gore ne posjeduju, te im trenutna situacija u BiH dodatno pogoduje, dok BiH “gubi svoj dio kolača”.

Privredna komora FBiH ističe da usmjeravanje na ponudu i na potražnju održava nivo ekonomske aktivnosti, potrošnje i budžetske stabilnosti, te da stabilizacija privrednog sektora i zadržavanje nivoa potrošnje su ključne mjere u očuvanju ekonomije i ublažavanju uticaja koronavirusa na privredu.

(FENA)