Powell: Daleko je američki ekonomski oporavak

Ekonomski oporavak SAD-a je daleko od završetka i mogao bi skliznuti u spiralu pada ako ne bude efikasne kontrole koronavirusa i podrške rastu, upozorio je danas predsjednik Federalnih rezervi (FED) Jerome Powell, apelirajući za veću pomoć poduzećima i domaćinstvima.

“Ekonomska ekspanzija je još uvijek daleko od kraja”, naveo je Powell u izjavi za Nacionalno udruženje za poslovnu ekonomiju, prenosi Reuters.

On je napomenuo da bi, čak i ako oporavak jednostavno previše uspori, to moglo dovesti do “tragičnih” posljedica po ljude u slabijoj financijskoj situaciji, do produbljivanja nejednakosti i stanja u kojem se “slabost hrani na nemoći”.

U takvoj situaciji, rekao je, zvaničnici bi trebalo da preuzmu rizik da onima kojima je to potrebno daju i više, a ne premalo, pozivajuću indirektno članove Kongresa i administracije predsjednika Donalda Trumpa da ciljaju viši iznos u svojoj debati o tome koliko još novca treba potrošiti na pomoć domaćinstvima i poduzećima, prenosi SEEbiz.eu.

“Premala podrška dovela bi do mlakog oporavka, stvarajući nepotrebne teškoće domaćinstvima i poduzećima. Rizici od pružanja pretjerane podrške su, čini se, za sada manji. Čak i ako se na kraju pokaže da su mjere podrške veće nego što je potrebno, one neće propasti. Oporavak će biti jači i brži”, dodao je Powell.

Ova izjava, navodi Reuters, označava blagi zaokret u Powellovim javnim nastupima, pri čemu je ranije njegova retorika bila fokusirana na izgradnju financijskog “mosta” prema postpandemijskoj eri, a sada sugerira da bi čak i oporavak koji sklizne u manju brzinu mogao prerasti u vjerojatnu recesiju.

Biznis.ba