Priznanje Sejadu Deliću od Općine Gornji Vakuf Uskoplje

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo Sejad Delić dobitnik je Povelje s grbom Općine Gornji Vakuf Uskoplje.

Zbog izuzetnog doprinosa u obnovi i razvoju infrastrukture na ovom području, priznanje mu je uručeno na svečanoj sjednici povodom Dana te općine.

Općinsko vijeće je u obrazloženju navelo da Sejad Delić od stupanja na dužnost direktora Agencije aktivno sudjeluje u svim projektima i aktivnostima u oblasti upravljanja vodama na području Federacije BiH.

Počasni je građanin i dobitnik zahvalnica nekoliko općina i gradova u Federaciji BiH.

Za doprinos u rješavanju vodoprivrednih problema uručena mu je i zahvalnica Federalnog hidrometeorološkog zavoda i Federalne uprave civilne zaštite.

Agencija za vodno područje rijeke Save i direktor Delić aktivno su uključeni i u rješavanje problema odbrane od poplava naseljenih mjesta općine Gornji Vakuf Uskoplje kroz koja protiče Vrbas.

Zahvalivši za priznanje, Delić je u obraćanju tokom svečane sjednice Općinskog vijeća naglasio da je Agencija za vodno područje rijeke Save od 2014. godine uložila u regulaciju riječnih korita u Srednjobosanskom kantonu 5,4 miliona KM.

– Od toga, najvećim dijelom u Gornji Vakuf Uskoplje, oko 2,3 miliona KM. U Bugojnu je u istom periodu završena regulacija korita Vrbasa dužine oko 11 kilometara. Radovi su nakon prošlogodišnjih, planirani i za Donji Vakuf. Ove godine je najviše novca izdvojeno za Jajce, 700 hiljada maraka za sanaciju korita Plive. Zbog gradnje mosta na lokaciji Mračaj, izdvojeno je još 300 hiljada maraka za hitne intervencije na koritu Plive – istaknuo je direktor Delić.

Pravovremeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i osiguranje neophodne dokumentacije olakšali su projekte uređenja korita Vrbasa.

– U toku su radovi u mjestu Boljkovac, za koje je izdvojeno 300 hiljada KM. Izmjenama i dopunama budžeta Agencije, osigurano je dodatnih 200 hiljada KM za hitne intervencije na uređenju desne obale Vrbasa u naseljenom mjestu Voljevac. Nakon tenderske procedure i ako vremenski uvjeti dozvole, radovi će biti završeni u toku ove godine – pojasnio je Delić.

Poručio je da Priznanje znači čast ali i obavezu Agenciji za vodno područje rijeke Save da nastavi ulagati u regulaciju i uređenje riječnih korita u Srednjobosanskom kantonu.

Ovaj kanton je najbogatiji pitkom vodom u Federaciji BiH i to bogatstvo se mora čuvati, kazao je Delić, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

 

(FENA)