Šarović: Ojačati ekonomsku saradnju sa Španijom

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović primio je danas novoimenovanog ambasadora Kraljevine Španije u BiH José María Valdemoro Giméneza, u cilju razgovora o ubrzanijem jačanju ekonomske saradnje sa Španijom, posebno sa aspekta vanjskotrgovinske razmjene i povećanja investicija.

– Obim trgovinske razmjene sa Španijom trenutno iznosi 170 miliona eura,  a s Italijom naprimjer oko milijardu eura, što jasno ukazuje da se ekonomska saradnja sa Španijom može i mora značajnije intenzivirati. Posebno važno je preduzimanje koraka na većem prilivu španskog kapitala – istakao je Šarović, naglašavajući da su španske kompanije, kao što je Zara, u BiH prisutne ali ne u dovoljnoj mjeri.

U tom smislu, sagovornici su se usaglasili da će u narednom periodu biti razmotreni konkretni potezi na jačanju ekonomske saradnje dviju zemalja, a poseban interes iskazan je za ulaganja u energetski sektor.

– Španska ekonomija je uglavnom orijentisana na velike projekte  ali se sve više okreće ka manjim tržištima i manjim projektima, gdje svakako vidimo šanse Bosne i Hercegovine – istakao je španski ambasador.

Gomez je pozdravio napore koje Šarović preduzima na prijemu u članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ocjenjujući da će to dodatno osnažiti spoljnotrgovnsku saradnju dviju zemalja i otvoriti nove puteve za značajnije razvojne investicije, saopćeno je iz MVTBiH.

Biznis.ba / FENA