Sedin Kahriman: BH Telecom ima sva rješenja za pametne gradove

U Sarajevu se danas, povodom obilježavanja Dana BH Telecoma, održava četvrta Sarajevo TechLab poslovno-tehnološka konferencija.

Konferenciju je u Convention Centru Hotela Hills, otvorio generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman. On je podsjetio da je 5. septembra 1993. grupa entuzijasta uspostavila satelitsku vezu Sarajevo – Bern čime se prvi put u opticaju našao pozivni broj BiH 387.

– Mi u kompaniji BH Telecom smo prije četiri godine odlučili da u okviru programa obilježavanja 5. septembra Dana BH Telecoma, da smatramo da je jedan od značajnih načina doprinosa obilježavanja 5. septembra organizacija upravo velike poslovno-tehnološke konferencije kakav je Sarajevo TechLab. Današnja konferencija, četvrta po redu, Sarajevo TechLab za ključne teme ima pet izazovnih mogućnosti kao i pametna rješenja i pemetne gradove, rekao je Kahriman.

Dodao je da su ponosni na sve ono što je BH Telecom uradio kada je u pitanju izgradnja platformi, odnosno BHTechLab platformu.

– Namjera nam je da podstaknemo mlade, kreativne ljude u Bosni i Hercegovini da vjeruju da u kompaniji BH Telecom imaju prvu jedinstvenu tačku koja je spremna za ulaganje u rješenja i inovacije u oblasti naprednih tehnologija i vjerujem i da to postajemo. Ukupan budžet od 15 miliona KM sigurno potvrđuje da smo uspjeli u namjeri da nam je TechLab platforma za Startup-e u oraganizaciji BH Telecoma postane jedna od najznačajnijih i najvećih patformi u Bosni i Hercegovini. Također iskoristit ćemo priliku da detaljno razgovaramo i predstavimo šta je sve BH Telecom uradio, kakva je strategija i poslovni modeli (dalje dio ne razumijem) kao i naše rješenje za pametne gradove koje smo na jednoj od prethodnih press konferencija predstavili, mislim na našu BH Smart Lab, kaže Kahriman i dodaje da mu je čast i zadovoljstvo da danas imaju međunarodno priznate značajne eksperte iz oblasti IPT tehnologija koji će učestvovati u oba panela.

Na pitanje kada možemo očekivati prvi bh. pametni grad, Kahriman odgovara da sve ovo o čemu govorime jeste vezano za pametna rješenja.

– Mi smo u kompaniji BH Telecomu prije nekih šest mjeseci implementirali sva ta rješenja. Svi zainteresovani gradonačelnici, načelnici općina, ministri mogu mogu doći, neki već i dolaze,  da vide rješenja kompanije BH Telecom za pametnu rasvjetu, pametni parking, pametni videonadzor, pametni odvoz smeća, pametne punionice za električna vozila, pametne klupe itd. Znači, ovo o čemu govorimo, mi već imamo spremno implementirano na našem parkingu kao pokazni poligon, navodi Kahriman.

Generalni direktor BH Telecoma naglašava da je jako važna sprega ili saradnja između javnog i privatnog partnerstva.

– Mi kao kompanija BH Telecom postojimo na tržištu, javna smo kompanija, većinski vlasnik 90 posto je Vlada Federacije BiH. Pravimo iskorake i vjerujem da ste prepoznali, kompanija BH Telecom postaje prethodnik i nosilac digitalne transformacije i izgradnje digitalnog savremenog društva. Imamo puno toga što smo uradili što je iza nas, i neka već rješenja su implementirana poput Tuzle i nekih drugih kantona i brojnih gradova. Mislim da je bitno da postoji jedno veliko povjerenje u BH Telecom i u naša rješenja. Mi gradimo ove godine najveći, jedinstveni data entar sa tri certifikata koji će garantovati sigurnost podataka ,kaže Kahriman i dodaje da su posebno kreirali i odredili rješenja za servis poslovnim korisnicima.

– Pametni gradovi nisu pitanje budućnosti to su pitanja sadašnjosti i imamo već neke koji su ili implementirani.  Mi ne želimo da pravimo neke fensi priče, ne znam par nekakvih sijalica ili simboličnih smart rješenja. Mi želimo da ponudimo na tržištu  kompletno rješenje za pametne gradove zajedno sa našim partnerima i vjerujem da će to biti prepoznato od društvene zajednice i vjerujem da će građani, ali i nosioci funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti imati razumijevanja za to, zaključuje Kahriman.

Sarajevo TechLab danas predstavlja izazove i mogućnosti 5G mreže, napredne tehnologije iz oblasti IOT-a, utjecaj na okoliš i tržišna predviđanja za naredni period, te u razgovoru sa eminentnim sudionicima i panelistima konferencije pokušava doći do saznanja kada BiH može imati prvi pametni grad.

Ovogodišnja konferencija održava se pod sloganom #shapingthefuture i šalje jasnu poruku o važnosti BH Telecoma kao predvodnika digitalne transformacije i najvećeg tehnološkog partnera javnog i privatnog sektora.

Biznis.ba