Turistička sezona u punom jeku: Arapi najviše uživaju u prirodi, a Evropljani u historiji Jajca

Plivska jezera, lokacija starih mlinova te vodopad glavna su atrakcija turista iz arapskih zemalja, dok turisti iz Evrope uglavnom obilaze srednjovjekovne spomenike i informišu se o prošlosti ovog grada.

U razgovoru za Klix.ba direktor Agencije za kulturno-povijesnu prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca Mijat Šaraf je kazao kako Jajce turistima može pružiti spoj historijskog i turističkog te prirodnog sadržaja u kojem će svi uživati.

“Osim svakodnevne ponude koja se ogleda u obilascima historijskih spomenika i našeg Muzeja pod otvorenim, turistima će biti u ponudi i manifestacija o srednjovjekovlju. Kod turista iz arapskog svijeta nezaobilazna je posjeta vodopadu i mlinčićima, jer uživaju u prirodi, dok Evropljani uživaju u historiji i spomenicima kulture”, kazao je Šaraf.

Smještajni kapaciteti problem su svih turističkih sredina u sezoni, ali i Jajca koje godišnje posjeti veliki broj turista.

O brojkama je, prema riječima Mijata Šarafa, rano govoriti, ali ga raduje činjenica da su rezimeom turističke sezone svake godine zadovoljni.

“Bitno nam je da se u gradu osjeti turistička sezona, a o brojkama ćemo poslije. Vlasti nemaju sluha za proširenje smještajnih kapaciteta u turističkim bh. gradovima. Da je Jajce ili neki drugi bh. grad neka turistička lokacija u Švicarskoj, sve bi bilo puno bolje”, dodao je Šaraf.

Ideja za poboljšanje turizma u Jajcu je mnogo, a jedna od njih se ogleda i u povezivanju mlinčića s centrom jajca turističkim vozićem. Međutim, još mnogo vode će proteći kroz Jajce dok se turistički potencijal u potpunosti ne iskoristi, čime bi korist imali turisti i Jajce, ali i država.

Početkom augusta na vodopadu u Jajcu bit će organizovani tradicionalni skokovi, a u organizaciju je osim agencije uključeno više organa vlasti koji žele ove godine manifestaciju dići na viši nivo.

Biznis.ba / Klix.ba