U RS-u će biti produženo korištenje turističkih vaučera, velika pomoć hotelijerima

Ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je danas da je u toku rad na pripremi uredbe o produženju roka za narednu godinu ili za prvi dio naredne godine korištenja turističkih vaučera, kojih je do sada izdato oko 25.000.

“S obzirom na to da se poslovna zajednica obratila s takvim zahtjevom, obrazloživši pozitivne efekte ovog projekta, mi razmišnjamo u tom smjeru da ćemo do kraja godine imati usvojene izmjene postojeće uredbe u smislu produžetka roka projekta turističkih vaučera za narednu godinu ili za prvi dio naredne godine”, rekla je Gašić.

Ona je navela da se vaučeri još koriste na teritoriji RS-a i ocijenila da su dali odlične efekte.

Gašić je istakla da, prema povratnim informacijama privrednih subjekata, taj projekat je pomogao u krizi, a prije svega hotelima.

“Hoteli imaju fiksne troškove koji utječu na njihovo poslovanje i bez ovih turističkih vaučera zaista bi im bilo upitno poslovanje“, dodala je Gašićeva.

Prema njenim riječima, veliki broj privrednih subjekata se dobro snašao s korištenjem vaučera, iako ima i hotelijera koji ih nisu koristili, koji nisu bili u mogućnosti ili su bili ograničeni nekim drugim faktorima pa nisu učestvovali u tom projektu.

Rok važenja turističkih vaučera prema postojećoj uredbi je 31. decembar.

Biznis.ba