U Travniku potpisani ugovori o podršci izvozno orijentiranim kompanijama

U Travniku su danas potpisani ugovori o dodjeli financijske pomoći izvozno orijentiranim industrijskim društvima, koja je predviđena Uredbom Vlade Federacije BiH o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva Federacije BiH u okolnostima pandemije koronavirusa.

Pravo na subvencije Vlade Federacije BiH stekla je 51 tvrtka iz Srednjobosanske županije (SBŽ), za što je planirano ukupno 4,6 milijuna maraka.

Među potpisnicima ugovora bio je i Emir Todorovac, direktor kompanije “TISSA Bosnia” iz Novog Travnika, kojoj je dodijeljeno 34.000 maraka.

– Zahvalni smo na ovoj pomoći i ona je dokaz da se država ipak brine o nama. Mi smo imali smo velike gubitke u maju i junu, kada nam je izvoz potpuno stao, ali nismo otpustili nijednog radnika. Međutim, sada se napredak osjeti. Proizvodnja nam se povećala i u zadnje vrijeme imamo toliko narudžbi da ne možemo sve stići – kazao je Todorovac novinarima.

Direktor Sektora za industriju i usluge Gospodarske komore Federacije BiH Almin Mališević kazao je novinarima kako se radi o trećem paketu pomoći gospodarstvu Vlade Federacije BiH.

– Ovo je treći dio pomoći koji se tiče grant sredstava. Radi se o raspodjeli sredstava Vlade Federacije BiH u ukupnom iznosu od 90 miliona maraka, od čega je 30 miliona maraka pripalo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije da taj novac podijeli za industriju. Dakle, ovo je podrška izvoznicima i mogli su aplicirati firme koje imaju 30 posto izvoza u ukupnom prometu – pojasnio je Mališević.

Subvencije Vlade Federacije BiH u oblasti industrije, u ukupnom iznosu od 30 milijuna maraka, odnose se na pet grana industrije.

Sredstva su dodijeljena poduzećima po županijama, a uz Travnik, ugovori su do sada potpisani u Mostaru i Tešnju.

 

(FENA)