United Media preuzima većinsko vlasništvo u podgoričkim “Vijestima”

United Media, medijska kompanija koja posluje u jugostočnoj Evropi potpisala je pismo o namjerama da otkupi 51 posto “Vijesti”, odnosno novina, portala i televizije iz Crne Gore.

– Ovo je velika i značajna vijest za sve zaposlene u ‘Vijestima’, za naše gledaoce i čitaoce kao i za sve one koji pomno prate dešavanja sa medijskim slobodama u regionu i Evropi – navodi se u zajedničkom saopćenju.

Prema pismu o namjerama, United Media se, kao novi dioničar, obavezuje da poštuje i štiti uredničku nezavisnost i autonomiju Vijesti. Glavni urednik će i dalje biti biran na prijedlog lokalnih suvlasnika, kao i Media Development Investment Fund (MDIF), investicionog fonda iz New Yorka koji podržava slobodu medija, i koji je od osnivanja manjinski dioničar ‘Vijesti’.

– Sistem Vijesti sa sve tri platforme je gotovo deceniju i po izložen, i od monopolista i od nacionalista, egzistencijalnoj prijetnji zbog svoje posvećenosti slobodi izražavanja i profesionalnom novinarstvu. U partnerski odnos sa UM grupom ulazimo s ubjeđenjem da će to dati dodatnu snagu našim medijima, jer liberalne vrijednosti i novinarstvo koje karakteriše sistem ‘Vijesti’ smiješta u širi prostor odan tim vrijednostima – izjavio je Miodrag Perović, jedan od osnivača “Vijesti”.

United Media posluje u osam zemalja i u njenom portfoliju se nalazi 55 televizijskih kanala, uključujući N1 i Novu TV, dnevni listovi među kojima su “Danas” i “Nova”, te brojne radio stanice.

Biznis.ba