Vlada FBiH izdvojila 8.199.933,02 KM za poljoprivredno-prehrambeni sektor

Na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila Odluku o dodjeli finansijske pomoći izvozno orjentiranim privrednim društvima, zadrugama, obrtima i drugim pravnim subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u okolnostima pandemije COVID-19.

Sredstva od 8.199.933,02 KM bit će dodijeljena na ime finansijske pomoći prema odobrenim zahtjevima za 31 izvozno orjentiranog privrednog subjekta iz poljoprivredno-prehrambenog sektora. Sredstva su osigurana u budžetu FBiH za 2020. na razdjelu subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaduženo je da sa subjektima iz te odluke potpiše ugovor i vrši kontinuiran nadzor nad utroškom sredstava, a u skladu sa Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Federalna vlada je tom uredbom u tekućoj godini kao pomoć privredi izdvojila 90 miliona KM, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Biznis.ba / FENA