Ambasadori Filipović i Field održali prezentacija Britansko-bosanskohercegovačke privredne komore

U organizaciji Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini održana je prva virtualna prezentacija novoosnovane Britansko-bosanskohercegovačke privredne komore (BBHCC).

Ovu neprofitnu organizaciju osnovali su članovi bosanskohercegovačke dijaspore u Londonu Amela Karajbić i Lilijan Sulejmanović, dvije uspješne privrednice sa dugogodišnjim iskustvom u međunarodnom poslovanju, uz svesrdnu podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Sarajevu i Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu, te kompanija i investitora koji uspješno posluju na relaciji UK-BiH.

Iako je Komora registrovana u Ujedinjenom Kraljevstvu, u narednom periodu planirano je otvaranje predstavništva Komore u Bosni i Hercegovini, te organizovanje skupova privrednika u Londonu i Sarajevu, kada epidemiološke okolnosti to budu dozvoljavale.

Tokom obraćanja prisutnima, ambasadori Matthew Field i Vanja Filipović, kojima su pripale titule počasnih predsjednika Britansko-bosanskohercegovačke privredne komore, naglasili su važnost osnivanja ove organizacije za jačanje trgovinskih veza i promociji investicija, te pozvali prisutne privredne subjekte na saradnju s Komorom koja će predstavljati osnovnu platformu za razvoj poslovanja između dvije zemlje. Osvrnuli su se na pozitivan trend ulaganja britanskih firmi u Bosnu i Hercegovinu, te na konstantno povećanje obima trgovine u proteklim godinama.

Prezentaciji komore je prisustvovao i Martin Vickers, specijalni trgovinski izaslanik Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za zemlje Zapadnog Balkana, koji je ujedno i član BBHCC Savjetodavnog odbora. U svom obraćanju, Vickers je naglasio da je sada pravi momenat za ostvarivanje čvršćih poslovnih veza, s obzirom da Ujedinjeno Kraljevstvo radi na jačanju partnerskih odnosa sa zemljama regiona i uspostavljanju novih lanaca opskrbe i trgovine.

Mnogi od prisutnih na webinaru su istakli važnost što skorijeg potpisivanja novog bilateralrnog Sporazuma o partnerstvu, trgovini i suradnji izmedju Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, jer izostanak istog znatno otežava i poskupljuje poslovanje firmi između dviju zemlje. Spomenuto je i pitanje britanskog viznog režima za građane Bosne i Hercegovine, posebice za poslovne ljude, kojima su posjete sajmovima i drugim poslovnim događajima u Ujedinjenom Kraljevstvu znatno otežane. Rukovodstvo Komore, te ambasadori Field i Filipović, izrazili su svoju čvrstu odlučnost da se nastave aktivno zalagati kako bi se olakšalo poslovanje između dvije zemlje na obostranu korist.

 

(FENA)