Američke kompanije povećavaju plate kako bi privukle i zadržale zaposlene

Američko tržište rada u maju je doživjelo veliki oporavak, sa 559.000 pozicija vraćenih u ekonomiju. Bio je to drugi značajan promašaj u očekivanjima analitičara, nakon velikog razočarenja u aprilu. Ekonomisti su predviđali 650.000 novih radnih mjesta u maju.

Stopa nezaposlenosti pala je na 5,8 posto, izvijestio je Zavod za statistiku rada. Ovo je najniža stopa nezaposlenosti od marta 2020. godine, kada je iznosila 4,4 posto, a puni učinak blokade pandemije još se nije dogodio. Ipak, Amerika i dalje ima 7,6 miliona manje radnih mjesta u odnosu na februar 2020. godine.

Stopa učešća radne snage u maju je iznosila 61,6 posto, što pokazuje da je stopa nezaposlenosti opala. To je veliko poboljšanje u odnosu na revidiranih 278.000 radnih mjesta dodanih u aprilu.

Najveći broj poslova dogodio se u industriji razonode i ugostiteljstva s vraćenih 292.000 radnih mjesta, uglavnom u restoranima i barovima. Kako se stvari vraćaju u normalu, s nepandemijskim potrebama u zdravstvenoj zaštiti i većim brojem školovanja, sektor zdravstva i obrazovanja također su otvorili nova radna mjesta. Poslovi u građevinarstvu i maloprodaji su smanjeni, prenosi Klix.

Iako milioni ljudi ostaju nezaposleni ili su morali napustiti radno mjesto, preduzeća se žale na nedostatak radnika. Kompanije povećavaju plate kako bi privukle i zadržale zaposlene. U međuvremenu, razne države najavile su da će ukinuti proširenu naknadu za nezaposlene iz doba pandemije prije službenog isteka u septembru. Hoće li to potaknuti skok broja kandidata za posao ostaje da se vidi.

Kritičari povećane pomoći za nezaposlene kažu da su veće isplate držale ljude u kućama, ali pandemija još nije gotova i radnici i dalje uravnotežuju rizike po zdravlje i izloženost, kao i brigu o djeci, s povratkom na posao.

Velike su nade da će puni povratak u regularno školovanje u septembru omogućiti onima koji ostaju kod kuće, kako bi se čuvali, da se vrate na tržište rada.

Biznis.ba