20+ godina
sa vama
BiH

Agenda 2030: Opredjeljenje da se podrži održivi razvoj u regionu

Autor: Biznis.ba
l_d12224a904ce763690c60987c03045f5

Sub-regionalni sastanak o implementaciji Agende 2030 na zapadnom Balkanu u okviru Sastanka visokog nivoa održivog razvoja Ujedinjenih nacija (HLPF) 2023 održan je u New Yorku.

Tokom sastanka, predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije su se okupili da predstave pregled napretka u implementaciji Agende 2030 u svojim zemljama.

Razgovarali su o izazovima sa kojima se suočavaju i podijelili dobre prakse u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (SDGs).

Sastanak je moderirao stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija, koji je naglasio značaj regionalne saradnje i zajedničkih ciljeva u postizanju SDGs.

Istakao je važnost zajedničkog rada na prevazilaženju izazova i postizanju vidljivog napretka u održivom razvoju.

- Usklađivanjem SDGs i agendi EU u određenim ciljanim oblastima, region može unaprediti regionalnu saradnju i ostvariti zajednički napredak, otvoriti nove mogućnosti i razviti ekonomsku i zdravstvenu zajednicu zapadnog Balkana, uključujući ih u odgovarajuće integrativne procese EU - kazao je Lagumdžija.

Još jedan ključan aspekt kojim se Lagumdžija bavio jeste važnost usklađivanja Evropskog zelenog sporazuma i zelene agende zapadnog Balkana pod jednim zajedničkim okvirom.

- Ovaj pristup osigurava da Evropski zeleni sporazum ostane inkluzivan i odgovoran prema jedinstvenim potrebama i prioritetima zapadnog Balkana, sprečavajući da postane samo EU Zeleni sporazum - istakao je.

Lagumdžija je naglasio i tekuću digitalnu transformaciju unutar EU i istakao neophodnost integracije napora digitalne transformacije zapadnog Balkana u ovaj proces.

- Takva integracija pruža potencijalno rješenje za problem odliva mozgova, što je aktuelni izazov sa kojim se region suočava. Ova konvergencija digitalnih strategija ne samo da rješava problem odliva mozgova, već region pozicionira kao privlačan centar za stručne talente i inovativne inicijative - kazao je.

Direktorica Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Ivana Živković istakla je važnost SDG samita i potrebu za većim angažiranjem sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Također je ukazala da, iako je bilo nekih pozitivnih napretka, globalni podaci ukazuju na potrebu za ubrzanjem napretka u nekoliko SDGs na zapadnom Balkanu.

- UNDP je posvećen pomoći regionu u istraživanju mogućnosti i postizanju održivog razvoja - kazala je.

Kopredsjedavajući SDG Vijeća Bosne i Hercegovine Miloš Prica je istakao napore u podržavanju regionalne saradnje kroz redovne sastanke i radne grupe tokom cijele godine.

Međutim, izrazio je zabrinutost zbog negativnih uticaja rata u Ukrajini i posljedica pandemije.

- Odliv mozgova je postao glavno pitanje u Bosni i Hercegovini, koje zahtijeva više pažnje kako na nivou države, tako i na subregionalnom nivou - kazao je.

Predstavnici Sjeverne Makedonije i Srbije također su podijelili svoje perspektive tokom sastanka.

Razgovarali su o izazovima koji se odnose na vladavinu prava, rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u regionu.

Također su naglasili geopolitički uticaj rata u Ukrajini i vanjske uticaje.

U svojim zaključnim riječima, Lagumdžija je izrazio optimizam u pogledu mogućnosti daljeg proširenja regionalne saradnje i zajedničkog rada na ubrzanju SDGs na zapadnom Balkanu.

Istakao je potrebu za zajedničkim naporima i inicijativama kako bi se postigli kratkoročni ciljevi u odabranim oblastima kao što su trgovina, zdravstvo, zelena i digitalna transformacija, pored dugoročnih ciljeva.

Sastanak je završen sa zajedničkim opredjeljenjem da se podrži održivi razvoj u regionu i suočavanje sa izazovima kroz kolektivno djelovanje.

Zemlje zapadnog Balkana prepoznaju važnost i potencijal implementacije Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao priliku za značajno poboljšanje društvenih, ekoloških i ekonomskih aspekata života u regionu.

Održivi razvoj je u osnovi politika Evropske unije i njenih članica.

Sve zemlje zapadnog Balkana teže da postanu članice Evropske unije. SDGs i Agenda 2030 trebaju služiti kao platforma za reforme za svaku zemlju u regionu i stvaranje sinergije sa procesom integracije zapadnog Balkana u Evropsku uniju, saopćili su organizatori.

(FENA)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba