Arnaut: Prioritet isplata zaostalih poljoprivrednih podsticaja u BPK

Prioritet Ministarstva privrede Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bit će isplata zaostalih poljoprivrednih podsticaja iz prethodnih godina – potvrdio je resorni ministar u Vladi BPK Mensud Arnaut.

Po njegovim riječima, Vlada BPK donijela je odluku o isplati podsticaja u poljoprivredi.

– Govorim o dugu iz prethodnih godina, zato što imamo određeni dio sredstava gdje su naši poljoprivredni proizvođači ostvarili podsticaje iz određenih branši, a odnose se na kalendarsku 2017. i 2018. godinu. Na toj sjednici donesena je odluka da svi podsticaji koji su planirani u 2017. godini, budu realizovani u narednom periodu – kazao je Arnaut.

Precizirao je da ukupni iznos dugovanja za 2017. i 2018. godinu iznosi oko 200.000 KM, od čega bi uskoro trebalo biti isplaćen dio u iznosu od oko 50.000 KM. Najavio je da će se uložiti napori da se ostatak dugovanja za podsticaje ravnomjerno rasporedi, kako bi se osigurala njihova isplata u narednom periodu.

– Donijeli smo odluke koje su vezane za goruće probleme poljoprivrednih proizvođača, cijeneći finansijsko stanje budžeta, a prioritet ovog ministarstva i ove Vlade jeste da pokušamo napraviti stabilnost budžeta kako bi nesmetano mogli da izvršavamo svoje redovne obaveze, kao i obaveze prema određenim korisnicima, kako u resoru privrede, tako i u resoru drugih službi i ministarstava – naglasio je.

Kada je riječ o uplati doprinosa za registrovane poljoprivredne proizvođače za 2018. godinu, po riječima Arnauta donesena je odluka da se dugovanja za prvu polovinu 2018. godine isplate u predstojećem periodu.

– Isplatom će također biti obuhvaćeni i dugovanja po ostalim osnovama, kao što su podsticaji za sjetvu žitarica, držanje koka nosilja, uzgoj priplodnih junica, proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka, subvencioniranje nabavke poljoprivredne mehanizacije i drugo. Kada je riječ o podsticajima za 2019. godinu, još nisu stvoreni uslovi za provođenje javne rasprave o ovom pitanju, s obzirom na to da je prioritet resornog ministarstva, odnosno Vlade isplata zaostalih dugovanja – kazao je ministar privrede BPK Goražde.

Podsjetio je da su u ovogodišnjem budžetu BPK Goražde u odnosu na 2018. sredstva za podsticaje u poljoprivredi smanjena za oko 550.000 KM. Istakao je da će resorno ministarstvo u narednom periodu, u saradnji s Ministarstvom za finansije i Vladom BPK nastojati iznaći mogućnosti da se isplati što više sredstava za podsticaje po osnovu dugovanja te stvore uslovi za realizaciju podsticaja za ovu godinu.

Biznis.ba / FENA