benzinac

Hoće li Toyota vratiti kultni model na scenu?

Autor: Biznis.ba
Hoće li Toyota vratiti kultni model na scenu?
Foto: Ilustracija

Najnoviji izvještaji govore kako se kultni model vraća u Toyotinu gamu.

O sportašima i povratku kultnih modela govori se otkako je lansiran Toyota Gazoo racing, a, osim ovog modela, spominjala se i MR2.

Pogađate, model o kojem govorimo je Celica. Sportski coupe slavu je stekao relijaškim uspjesima, a kod nas je posebno upamćena ostala peta generacija, posebno izvedba sa Sainzovim potpisom u imenu. Posljednja, sedma po redu generacija, predstavljena je 1999. godine, ali bez nekih posebno vatrenih izvedbi, preko Index hr. Model je penzionisan 2006. godine.

Iz Japana sad dolaze informacije kako se Celica vraća. Da stvar bude zanimljivija, nema govora o električnom pogonu, već se spominje isključivo benzinac. U pitanju je 2.0 četiricilindarski motor u kombinaciji s GR-Four pogonom na sve kotače.

Da priča ima temelja, govori i ranija vijest prema kojoj Toyota i Mazda zajednički rade na razvoju 1.5 i 2.0 motora koji će moći koristiti i alternativna goriva. Japanski magazin Best Car izvještava kako je motor već razvijen te da će u Celici nuditi preko 400 KS. Sve rečeno govori kako bi ovaj model bio duhovni nasljednik Celice GT-Four i svojevrsni podsjetnik na WRC uspjehe. Novu Celicu mogli bi vidjeti već dogodine na Tokyo Auto Salonu.