striktno upozorenje

Šef Toyote: Prijelaz na električna vozila mogao bi ugasiti milione radnih mjesta

Autor: Biznis.ba
Šef Toyote: Prijelaz na električna vozila mogao bi ugasiti milione radnih mjesta
Foto: Ilustracija

Radikalan prijelaz na električna vozila značio bi gubitak posla za radnike u sektoru tehnologija povezanih s motorima, uključujući i brojne dobavljače, upozorio je u četvrtak predsjednik Toyote, naglasivši da bi u Japanu bez posla moglo ostati 5,5 miliona ljudi.

- U automobilskoj industriji u Japanu angažirano je 5,5 miliona ljudi. Među njima su i oni koji već dugo rade (posao) povezan s motorima, rekao je Akio Toyoda novinarima. Ti će ljudi izgubiti posao ako izbor bude sveden na električna vozila, rekao je Toyota, istaknuvši i da voli benzince.

Šef Toyote ponovio je tako upozorenje od prije tri godine, kada je bio rekao i da bi radikalni prijelaz za japanske kompanije značio i osam miliona manje proizvedenih automobila.

Toyota danas zauzima prvo mjesto na svjetskoj ljestvici po prodaji vozila i opreznija je u pristupu električnim vozilima od drugih proizvođača. To joj trenutačno ide na ruku budući da svjetska prodaja električnih vozila usporava.

Prije sedam dana poslovni list Nikkei izvijestio je da Toyota planira odgoditi početak proizvodnje električnih vozila u Sjevernoj Americi za nekoliko mjeseci zbog slabije prodaje, prenosi SEEbiz.

Pogon u Kentuckyju trebao bi proizvoditi električni terenac (SUV) s tri reda sjedala a glasnogovornik Toyote u SAD-u rekao je da će proizvodnja vjerojatno krenuti početkom 2026., a na krajem 2025. godine.

Japanski div istodobno širi ponudu hibridnih modela, u sklopu strategije "više puteva" prema nultim emisijama ugljika koja uključuje električna, hibridna i vozila na vodikove ćelije i druge pogonske tehnologije.

U siječnju njezin predsjednik prognozirao je da će električna vozila činiti najviše 30 posto globalnog automobilskog tržišta, a ostatak bi trebala zauzeti hibridna, vozila na vodikove ćelije i vozila s motorima na unutrašnje sagorijevanje činiti ostatak. Nije precizirao vremenski okvir te prognoze.

Akio Toyoda iznio je tu procjenu prilikom otkrivanja biste svoga oca Shoichira Toyode na Sveučilištu u Nagoyi u centralnom Japanu, koji je lani preminuo u dobi od 97 godina.

Shoichiro Toyoda upravljao je Toyotom u 80-im godinama prošloga stoljeća kada je firma iz temelja izmijenila globalno tržište automobila, označivši kraj ere dominacije Detroita, napominje Reuters.