Auto

Svjetska premijera nove, snažnije, Toyote GR Yaris

Autor: Biznis.ba
Svjetska premijera nove, snažnije, Toyote GR Yaris
Foto: Motor1

Nova Toyota GR Yaris premijerno je prikazana na Salonu automobila u Tokiju 2024., iskoristivši tehnička, dizajnerska i konstrukcijska poboljšanja koja obećavaju još bolje iskustvo vožnje

U tri godine otkako je prvi Toyota GR Yaris sišao s proizvodne trake, u Toyoti su radili na tome da ga učine još boljim: snažnijim, osjetljivijim, zanimljivijim i isplativijim za vožnju. Prva je to poruka koja stiže iz japanske tvornice uz premijerno predstavljanje novog modela GR Yarisa.

Inženjeri za utrke TOYOTA GAZOO, glavni vozači i profesionalci za utrke i reli surađivali su u duhu stalnog poboljšanja kako bi obogatili osnovni karakter GR Yarisa kao automobila “s vozačem na prvom mjestu” – onoga koji je fokusiran na posebno iskustvo u kojem uživate u trenutku kada sjednete za volan i upalite motor.

Popis promjena je širok i opravdava opis “novi GR Yaris”. Ključni elementi uključuju evoluciju poznatog trocilindričnog motora s turbopunjačem za isporuku još više snage i okretnog momentuma. Maksimalna snaga rednog trocilindričnog 1,6-litrenog motora s turbopunjačem povećana je na 280 KS (206 kW), s okretnim momentom od 390 Nm. Bit će uveden i potpuno novi izravni automatski mjenjač s osam brzina, s potpisom GAZOO Racinga, projektiran za takmičarske brze promjene prijenosa, piše autonet.hr.

Šasija GR Yarisa po mjeri dodatno je ojačana, a u kabini su izgled kokpita i položaj vozača preinačeni za autentičniji osjećaj sportskog automobila, bilo da se vozite cestom ili u natjecanju u motosportu. Diferencijalne također prilagođen za veću kontrolu upravljanja i robusnu izvedbu pod velikim opterećenjima, s revidiranim oprugama i ojačanim sklopom prednjeg amortizera.

Fokusiranija ponuda ponudit će od sada samo jednu verziju u specifikaciji “Circuit”, s paketom performansi hlađenja koji uključuje dodatni hladnjak i modificirani usisnik zraka. “Od lansiranja modela 2020., u Evropi je prodano više od 18 000 automobila, s ocjenom zadovoljstva kupaca od 99%. Većina prodanih bila je verzija Circuit, stoga je odluka da se usredotočimo na ovu specifikaciju za novi model”, kažu iz Toyote.

Novi GR Yaris bit će u prodaji diljem Evrope od ljeta 2024. godine.