Auto

Toyota povlači 33.848 vozila

Autor: Biznis.ba
Toyota povlači 33.848 vozila
Foto: Toyota

Toyota je objavila "opoziv" za 33.848 vozila u Sjedinjenim Državama.

U pitanju su 23 različita modela, ili skoro svaki Toyotin model koji trenutno može da se kupi u toj zemlji.

Zanimljivo je da se razlog ne krije u mehaničkim problemima ili greškama u softveru, već se vozila "povlače" zato što neka od njih imaju naljepnice koje pokazuju netačne podatke o masi automobila.

Prema Nacionalnoj administraciji za bezbjednost saobraćaja na auto-putevima, kompanija navedena u opozivu, objavljenom 23. jula, je "Gulf States Toyota, Inc.", sa sjedištem u Teksasu.

Ova kompanija je distributer Toyotinih vozila i dodatne opreme i u upravo u ovom drugom leži razlog za opoziv.

Kada se dodaci instaliraju na vozilu, potrebni su ažurirani podaci na naljepnici, koji pokazuju novu (smanjenu) nosivost automobila.

To ima smisla – ako, na primjer, nova Tundra (kamionet) ima 100 kilograma viška kul opreme za terensku vožnju, to je ujedno 100 kg manje tereta koji možete da prevezete u tovarnom dijelu vozila.

Opoziv uključuje praktično sve modele, od velikih SUV-ova kao što je Sequoia do osnovne Corolle, a obuhvaćena su vozila modelske godine 2023. i 2024.

Kao što možete pretpostaviti, "popravka" je izuzetno jednostavna. Nove etikete sa tačnim informacijama biće besplatno poslate vlasnicima spornih vozila. Obavještenja sa ažuriranim oznakama će početi da stižu 16. septembra.