Zbog problema

Toyota povlači oko 280.000 vozila sa tržišta SAD-a

Autor: Biznis.ba
Toyota povlači oko 280.000 vozila sa tržišta SAD-a
Toyota / Ilustracija

Toyota povlači oko 280.000 pikapa i SUV vozila u Sjedinjenim Državama jer se motor možda neće u potpunosti isključiti kada je u neutralnom položaju.

"Određeni dijelovi mjenjača se možda neće odmah isključiti kada se vozilo prebaci u neutralni položaj", rekao je japanski proizvođač u saopćenju u srijedu.

To može omogućiti da dio snage motora nastavi prolaziti kroz kotače, dodaje se. Kao rezultat toga, vozilo bi moglo "nenamjerno puzati naprijed pri maloj brzini kada je na ravnoj površini i bez kočnica, što bi dovelo do povećanog rizika od sudara", rekao je proizvođač automobila.

Opoziv uključuje određena vozila Toyota Tundra, Sequoia i Lexus LX 600 proizvedena između 2022.-2024. Lexus je Toyotin luksuzni brend. Kompanija će obavijestiti vlasnike opozvanih vozila do kraja aprila i ažurirati softver za mjenjač, saopštila je Toyota.

Opoziv je jedan od tri u Sjedinjenim Državama koje je kompanija objavila u srijedu.

Toyota je saopćila da povlači još 19.000 vozila zbog softverskog problema što znači da se „slika pozadi možda neće prikazati unutar vremenskog perioda koji zahtijevaju određeni sigurnosni propisi SAD-a nakon što vozač prebaci vozilo u rikverc, povećavajući rizik od sudara dok se vozi unazad. vozilo.”

Taj sigurnosni opoziv uključuje određene modele Mirai i Lexus LS, LC, ES u Sjevernoj Americi, proizvedene između 2023. i 2024., dodaje se. Osim toga, oko 4.000 Toyota Camry i Camry Hybrid vozila također se povlači zbog sigurnosnih problema sa naslonima za glavu na stražnjim preklopnim sjedištima koji "povećavaju rizik od povreda tokom određenih sudara".

Toyota je najveći svjetski proizvođač automobila po prodaji, ali rizikuje da se zaglavi u sigurnosnim skandalima. U decembru je povukao oko milion automobila i SUV-ova u Sjedinjenim Državama zbog mogućeg kvara koji bi mogao uzrokovati da se vazdušni jastuk suvozača ne aktivira u sudaru.

Opoziv uključuje 15 Toyotinih i Lexus modela iz 2020. i 2021., uključujući Toyotu Camry, Rav4, Siennu i Lexus RX350 i ES350.

Još jedan znak na reputaciji kompanije, krajem prošle godine, Daihatsu, mali japanski proizvođač automobila u vlasništvu Toyote, zaustavio je domaću proizvodnju nakon što je priznao da je krivotvorio rezultate sigurnosnih testova više od 30 godina.