ima hibridnih 330 KS

Toyota predstavlja šestu generaciju 4Runnera u SAD-u

Autor: Biznis.ba
Toyota predstavlja šestu generaciju 4Runnera u SAD-u
Foto: X

Toyota ostavlja eru starog 4Runnera iza sebe i u SAD-u je predstavila šestu generaciju svog popularnog porodičnog SUV-a. Temelji se na novoj platformi za terenska vozila grupe i u biti je varijanta terenskog vozila nedavno predstavljenog pick-upa Tacome.

Prednji dio novog 4Runnera snažno podsjeća na Tacomu, dok stražnji dio ima robustan izgled s proširenim lukovima kotača, kompaktnim LED stražnjim svjetlima i masivnim stilskim elementima. Toyota također odmah na početku predstavlja specijalnu terensku verziju Trailhunter, kao i ukupno devet različitih varijanti opreme.

Platformom Toyota New Global Architecture (TNGA), koja se sada koristi i za 4Runner, Toyota se oprašta od starih tehnologija. Zadaću pogona preuzima novi 2.4-litreni četverocilindrični turbobenzinac snage 282 KS i okretnog momenta od 512 Nm.

Istovremeno, dostupna je i hibridna verzija nazvana i-Force Max s 330 KS i 630 Nm okretnog momenta. Svi modeli opremljeni su novim automatskim mjenjačem s osam stepeni prijenosa, prenosi Index hr.

4Runner se nudi s tri različita pogonska sustava, uključujući pogon na stražnje točkove i dvije verzije 4x4 od kojih se u jednoj pogon bira, a u drugoj je stalan na sve točkove. Moderni sistemi pomoći za on-road i off-road vožnju kao što su kontrola proklizavanja i Toyota Safety Sense 3.0 sistem čine 4Runner spremnim za svaku avanturu.

Ugođena terenska verzija Trailhunter dolazi s posebnim dodacima kao što su 63 mm viša šasija, krovni nosači, 33-inčne terenske gume i disalica za usis zraka. S druge strane, verzija Platinum nudi luksuz i udobnost na cesti.

Novi 4Runner proizvodit će se u Toyotinoj fabrici Tahara u Japanu i bit će dostupan u SAD-u od jeseni 2024. Podaci o cijeni još nisu dostupni, ali se očekuje početna cijena od oko 45.000 dolara, dok trenutačno nije poznato hoće li se model prilagoditi i za Evropu.