Auto

Toyota smijenila rukovodstvo Daihatsua nakon skandala sa sigurnošću

Autor: Biznis.ba
Toyota smijenila rukovodstvo Daihatsua nakon skandala sa sigurnošću
Toyota / Ilustracija

Japanski proizvođač automobila Toyota objavio je jučer da je smijenio rukovodstvo svoje podružnice Daihatsu, nakon skandala sa kontrolom sigurnosti.

Oni su saopćili i da ponovno pokreću proizvodnju, javlja STA. Ona je krajem prošle godine zaustavljena zbog skandala sa sigurnosnim testovima.

Prema planovima, pogon će u potpunosti biti pušten u rad za dvije sedmice nakon što dobije sve potvrde Ministarstva prometa, javila je francuska novinska agencija AFP.

Otkaze su dobili predsjednik firme Daihatsu, predsjednik upravnog odbora i direktor te kompanije, a odluka stupa na snagu 1. marta.

"Želimo da ponovo ponudimo naše najdublje izvinjenje kupcima, dobavljačima, dilerima, zajednicama u kome se nalaze naše fabrike i mnogim drugim zainteresovanim stranama zbog neprijatnosti", navodi se na sajtu Toyote.

Skandal je izbio kada je kompanija krajem prošle godine priznala da je krivotvorila rezultate sigurnosnih testova, poput simulacija sudara, najmanje od 1989. godine.

Taj se potez odnosio na 64 modela vozila, uključujući neka prodana pod markom Toyota, javlja STA.

Daihatsu ima sjedište u Osaki, a još 1907. godine osnovan je kao kompanija za proizvodnju motora s unutrašnjim izgaranjem. Svoje prvo vozilo na tri kotača predstavili su tržištu 1931. godine, a kompaniju je preuzela Toyota 1967. godine.