akia toyoda

Toyotini dioničari izglasali reizbor predsjednika

Autor: Biznis.ba
Toyotini dioničari izglasali reizbor predsjednika
Foto: X

Dioničari Toyote Motor podržali su u utorak predsjednika Akia Toyodu i devet drugih članova odbora proizvođača automobila, uprkos zabrinutostima oko upravljanja koje su izrazila dva vodeća opunomoćena savjetnika.

Toyodin ponovni izbor za predsjednika bio je centralna tačka njegove godišnje skupštine dioničara nakon što su opunomoćeni savjetnici preporučili ulagačima da glasaju protiv toga.

Dioničari su također odbili prijedlog investitora koji je zahtijevao veće otkrivanje klimatskog lobiranja kojem se protivila Toyota. Analiza oba glasanja bit će objavljena tek u srijedu.

Unuk osnivača firme, Toyoda i dalje je vrlo popularan među maloprodajnim dioničarima. Pohvaljen je jer je usmjerio firmu u još jednu godinu rekordne dobiti i snažne rezultate dionica prošle godine.

"Kupio sam dionice Toyote svojim bonusom za penziju", rekao je 84-godišnji Hidenori Takahashi Reutersu prije sastanka, dodajući kako vjeruje da je to "najbolja kompanija u Japanu" za dioničare.

Rekao je da su tekući problemi s certifikacijom koji su uznemirili proizvođača automobila "loša stvar", ali da se čini da je Toyoda nestrpljiva da poduzme korake kako bi spriječila ponavljanje nepravilnosti.

Dok se Toyoda nije suočio s malim rizikom da ne bude ponovno izabran, veliki pad njegove ocjene odobravanja mogao bi biti neugodnost za firmu koja je četiri godine zaredom bila najprodavaniji proizvođač automobila na svijetu.

Toyodin rejting pao je na 85% prošle godine sa 96% u 2022.

Proizvođača automobila muči niz sigurnosnih i drugih kršenja testiranja certifikata u Toyoti i njezinim firmama grupe, uključujući proizvođača malih automobila Daihatsu. Služba za institucionalne dioničare zamjerila je način na koji je proizvođač automobila riješio problem.

Glass Lewis, koji je preporučio da Toyoda ne bude ponovno izabran drugu godinu zaredom, rekao je da je on odgovoran za nedostatak neovisnosti odbora te je također naveo zabrinutost zbog njegovih strateških udjela i povrata na kapital.

Više nepravilnosti pri certificiranju izašlo je na vidjelo otkako su savjetnici za opunomoćenike dali svoje preporuke, prenosi SEEbiz.

Početkom juna, Toyota je rekla da je pogrešno provela šest različitih testova certifikacije vozila u prošlosti, uključujući za tri modela koji su se još uvijek prodavali.

Reklo je da je njeno zlodjelo uključivalo provođenje nekih testova pod strožim uvjetima od onih koje je postavila vlada, poništavajući njihove rezultate.

Toyota je ranije rekla Reutersu da je preispitivanje njezinih pogrešaka dugo ukorijenjeno u njezinoj korporativnoj kulturi i da će Toyoda preuzeti vodstvo u ponovnom usađivanju te kulture i radu s kompanijama grupe kako bi se osiguralo učinkovito upravljanje.

Toyotine dionice pale su 10% otkako su nova otkrića izašla na vidjelo, ali su još uvijek u porastu od 18% tokom godine.