japanski proizvođač

Tržišna kapitalizacija Toyote u sedmici potonula za 15 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
Tržišna kapitalizacija Toyote u sedmici potonula za 15 milijardi dolara
Foto: Unsplash

Dionice japanskih proizvođača automobila uvelike su pale otkako je ministarstvo saobraćaja zemlje prije sedam dana u ponedjeljak otkrilo lažne podatke korištene za certificiranje određenih modela.

Dionice najvećeg japanskog proizvođača automobila Toyote pale su za više od 5,4% prošle sedmice, nakon izbijanja skandala 3. juna, ali se oporavljaju u ponedjeljak. Proizvođač automobila izgubio je 2,45 biliona japanskih jena (15,62 milijarde dolara) tržišne vrijednosti samo prošle sedmice.

Dionice Mazde, drugog najvećeg proizvođača automobila u zemlji, pale su 7,7% u istom periodu i izgubile su 80,33 milijarde jena, ili 511,8 miliona dolara tržišne kapitalizacije prošle sedmice.

Opsežna inspekcija Ministarstva zemljišta, infrastrukture, prometa i turizma također je otkrila nepravilnosti u zahtjevima za certifikaciju drugih proizvođača automobila Honde, Suzukija i Yamahe, prenosi SEEbiz.

Prošle sedmice dionice Honde pale su 5,75%, Yamaha Motor izgubila je 2,2%, dok je Suzuki Motor pao 0,3%.

Dionicama svih tih kompanija u ponedjeljak se trgovalo u porastu. Toyota je porasla 1,7%, Honda 2,13%, a Mazda 1,7%. Suzuki i Yamaha također su bili neznatno viši.