Hit u Evropi

Za pola sata prodato prvih 1.000 primjeraka nove Toyote

Autor: Biznis.ba
Za pola sata prodato prvih 1.000 primjeraka nove Toyote
Screenshot: YouTube

Toyota Land Cruiser za 2024. već se pokazala kao hit u Evropi jer je bilo potrebno samo 30 minuta da se prva serija od 1.000 primjeraka rasproda u Njemačkoj.

Zainteresovanim njemačkim kupcima prvi pogled na Land Cruiser nove generacije omogućen je u septembru. Knjiga narudžbina je otvorena u 8 sati ujutro 21. decembra, da bi se zatvorila samo 30 minuta kasnije, pošto je početna serija već bila rezervisana. Novi kupci se sada moraju prijaviti na listu čekanja.

U Njemačkoj su dostupne tri verzije novog modela: Executive, Tec i First Edition. Kompanija nije precizirala koliko će vozila od svake verzije biti u početnoj seriji od 1.000 automobila, ali je ranije potvrdila da će u cijeloj Evropi Land Cruiser First Edition biti ograničen na 3.000 jedinica, prenosi b92.

Isporuke njemačkim kupcima neće početi prije trećeg kvartala 2024.

Novi Land Cruiser u Evropi je dostupan sa 2.8-litarskom turbo-dizelskom jedinicom. Motor proizvodi maksimalnih 204 KS (150 kW) i uparen je s novim osmostepenim automatskim mjenjačem "Direct Shift", što mu daje moć da povuče teret do 3.500 kg.

Početkom 2025. godine biće dostupan elektrifikovani pogon koji objedinjuje moćan i efikasan dizel-motor sa 48-voltnom tehnologijom "lakog" hibrida.