Beč nagrađen za održiv i pametan urbani razvoj

Austrijska prijestolnica Beč nagrađena je prestižnom međunarodnom nagradom „Lee Kuan Yew World City Prize 2020“ u sklopu Svjetskog samita gradova koji se do 3. augusta održava u Singapuru.

Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine za izvanredna postignuća i doprinose u kreiranju održivih urbanih rješenja ugodnih za život.

Naziv je dobila prema prvom premijeru Singapura Lee Kuan Yewu koji je u značajnoj mjeri doprinio da Singapur kao zeleni grad bude poznat u svijetu. Žiri je glavni grad Austrije za nosioca ove nagrade odabrao u martu ove godine, a nagradu je preuzeo bečki gradonačelnik Michael Ludwig drugog dana održavanja samita.

Članove žirija je prije svega ubijedila kombinacija historije i savremenog razvoja Beča. Grad se naime kroz inovacije uspio razviti u održivu i za život ugodnu metropolu na temeljima svoje kulture i historije. Pozitivno je istaknuto i aktivno učešće građana u razvoju grada kao i duga tradicija javnih dobara i visoke kvalitete usluga za sve građane.

– Beč je i grad socijalne inkluzije. Niko nije isključen ili izoliran – naglasio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig pri preuzimanju nagrade. Kao primjer toga naveo je dijelove stambenih kvartova „Grätzl“, pravih gradskih oaza za druženje građana svih generacija i kultura. Ubuduće će se tu najdalje 250 metara od svake zgrade nalaziti dovoljno zelenih površina, što se i podrazumijeva u gradu u kojem zelenilo zauzima 53 posto površine grada.

Prethodni nosioci ove nagrade u vrijednosti od nešto više od 200.000 eura bili su Seul (Koreja), Medellin (Kolumbija), Suzhou (Kina), New York City i Bilbao (Španija). Pobjednik dobija i zlatnu medalju u vrijednosti više od 35.000 eura.

 

Biznis.ba / FENA