BiH u 2018. godini bila jedna od najatraktivnijih destinacija, Sarajevo i Mostar najpoželjniji

Prema posljednjim obrađenim podacima Federalnog zavoda za statistiku za period od januara do oktobra 2018. godine samo područje FBiH posjetilo je ukupno 929.724 turista. S obzirom na to da tekuća 2018. godina nije završena, zbirni podaci za godinu na zalasku bit će dostupni početkom 2019. godine.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku najveći broj turista koji su posjetili FBiH dolazio je iz Kine, Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Italije, Malezije, Srbije, Turske, SAD-a, Južne Koreje, Francuske, Poljske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Kuvajta, Austrije i drugih država.

Međutim, od svih nabrojanih turista najviše su se Hrvati, Kinezi, Nijemci, Slovenci, Italijani i Turci odlučivali na dolazak u BiH.

“Najposjećeniji gradovi su bili Sarajevo i Mostar kao regionalno vrlo atraktivne destinacije. Sarajevo je grad koji ima snažnu poruku i jednostavno privlači ljude da dođu. Nijedna turistička posjeta ne može proći, a da se ne obiđe Baščaršija, Vijećnica, Muzej Sarajevskog atentata i Latinska ćuprija, Spomenički kompleks Tunel spasa, Zemaljski i Historijski muzej, Vrelo Bosne, vodopad Skakavac, pećina Bijambare itd. Ono što je posebno obogatilo turističku ponudu Sarajeva svakako je obnovljena Trebevićka žičara koju je do sada posjetilo više od 100.000 stranaca”, saopćila nam je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Važno je istaći i to da je BiH ugledni National Geographic prepoznao kao destinaciju godine u avanturističkom turizmu, posebno kada je riječ o brdskom biciklizmu. Osim toga, BiH je tokom 2018. godine često uvrštavana i na različite liste globalno najatraktivnijih turističkih destinacija.

“Osim Sarajeva, koje je primarna turistička destinacija za sve turiste koji dolaze u BiH, najatraktivniji turistički sadržaji koji su privukli brojne turiste su Mostar i Stari most sa starom gradskom jezgrom, zatim Međugorje koje je poznato kao značajno mjesto vjerskog hodočašća u svjetskim razmjerima, onda Neum, inače jedini bh. grad s izlazom na more, Blagaj i Vrelo Bune sa zanimljivom historijom, predivnom prirodom i tekijom, onda dolazi Počitelj, živopisni gradić u dolini Neretve, parkovi prirode Hutovo blato i Blidinje, područje općine Konjic sa Boračkim jezerom, pećina Vjetrenica, Mogorjelo, nekropola stećaka Radimlja te izletište nadomak Mostara Rujište”, dodala je ministrica Đapo.

Kada je riječ o manjem bh. entitetu, prema podacima Ministarstva trgovine i turizma RS-a područje RS-a do oktobra 2018. godine posjetilo je 32.995 turista i zabilježeno je tačno 81.984 noćenja. Ova statistika upućuje na to da je za 6,7 posto povećan broj turista u odnosu na isti period prošle godine, te da je zabilježen rast za 10,5 posto kada su u pitanju noćenja za razliku od oktobra prošle godine.

U strukturi registriranih dolazaka stranih turista i dalje prednjače turisti iz Srbije s 4.340 dolazaka, što čini 25,7 posto od ukupnog broja stranih turista u oktobru 2018. godine. Zatim slijede turisti iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Južne Koreje i Austrije.

Zanimljivo je kazati i to da je najveći broj noćenja u RS-u zabilježen u banjskim mjestima, tj. turist koji je došao u neko od banjskih liječilišta u prosjeku je ostajao 6,3 noći.

Biznis.ba / Klix