FIPA ozvaničila saradnju s Uredom za investicije pri Predsjedništvu Turske

Agencija za unaprijeđenje stranih investicija BiH (FIPA) potpisala je jučer u Ankari Memorandum o saradnji s Uredom za investicije pri Predsjedništvu Republike Turske radi pružanja podrške razvoju investicione saradnje između dviju zemalja, stvaranja povoljnih uslova za poboljšanje ekonomske saradnje, te uspostavljanja direktnih kontakata između poslovnih krugova u BiH i Turskoj.

Institucije su se obavezale da će osigurati razmjenu javno dostupnih informacija iz sfere privrede, uspostaviti saradnju s organizacijama iz poslovnog okruženja obje zemlje, te organizovati prezentacije o mogućnostima ulaganja.

Predviđen je zajednički rad na promociji potrebnih investicija i stvaranju klime koja će dovesti do ulaganja, pružanje informacija o investicionim aktivnostima koje realizira investitor, te zajedničko učešće u investicionim projektima.

Također, povezivat će privrednike radi uspostavljanja saradnje između poslovnih organizacija, raditi na poboljšanju poslovnog okruženja i sarađivati na promociji i organizovanju posjeta na visokom nivou, vladinih institucija, privatnih i javnih preduzeća i drugih relevantnih institucija.

Potpisivanje Memoranduma o saradnji s navedenim Uredom omogućit će značajniju promociju mogućnosti bh. privrede na tržištu Turske, značajnije predstavljanje projekata za investiranje, te više zajedničkih susreta privrednika obje zemlje s ciljem intenziviranja ekonomske i investicione saradnje, saopćeno je iz FIPA-e.

(FENA)