Hrvatska dozvolila transport robe preko svih graničnih prijelaza

Nakon dva mjeseca otežanog transporta robe zbog malog broja graničnih prijelaza preko kojih je dozvoljen prelazak, Republika Hrvatska odlučila je omogućiti tranzit teretnog prometa na svim svojim prijelazima.

Oni su ranije javnost obavijestili da je prometovanje teretnih motornih vozila od sinoć u 00:00 sati dozvoljeno na svim graničnim prelazima:

“Od 19. marta 2020. godine od 00:00 sati omogućen je tranzit teretnog prometa preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske, što znači da se promet za teretna motorna vozila prilikom ulaza i izlaza između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine može odvijati na svakom graničnom prijelazu.”

Navedenom Odlukom Republike Hrvatske znatno će se smanjiti gužve na graničnim prijelazima, a iz Granične policije su pozdravili otvaranje.

„Time će se znatno smanjiti gužve i višesatna čekanja na graničnim prijelazima. Do sada su se, za vrijeme restrikcijskih mjera povodom pandemije, za promet teretnih motornih vozila koristila samo tri granična prijelaza. Granična policija BiH ulaže maksimalne napore kako bi se promet na graničnim prijelazima neometano odvijao“, izjavio je ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić.

Odluka o radu nekoliko graničnih prijelaza preko kojih se odvijao tranzitni promet teretnih vozila preko teritorije Republike Hrvatske donesena je prije tačno dva mjeseca, 19. marta 2020.

Odluka je donesena na rok od 30 dana, a 18. aprilab njezino važenje produženo je na narednih 30 dana, odnosno do dana 18. maja kada na snagu stupa nova gore navedena Odluka o tranzitu teretnog prometa preko svih graničnih prijelaza RH.

Biznis.ba