Kanlić: Ministarstvo finansija BPK radi na očuvanju finansijske stabilnosti

Ministarstvo finansija Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde poduzima sve potrebne mjere na očuvanju finansijske stabilnosti kantona u izuzetno složenim okolnostima – naglasio je na današnjoj pres-konferenciji resorni ministar Esad Kanlić.

Podsjetio je da su u prošloj godini, u vrijeme pandemije, u odnosu na 2019. godinu, prihodi bili manji za 14 posto, pri čemu su samo prihodi od PDV-a bili manji za četiri miliona KM.

– I pored toga sve obaveze koje su zakonom o izvršenju budžeta uvrštene u red prioriteta izvršavaju se blagovremeno što podrazumijeva otplatu kredita, izdatke za socijalne kategorije i boračku populaciju, plate i doprinose uposlenih, a izmirene su i značajne obaveze prema privrednim subjektima – naglasio je Kanlić.

Naveo je da bi očuvanju finansijske stabilnosti kantonalnog budžeta trebala doprinijeti i činjenica da bi, ukoliko sve bude teklo po planu, uskoro trebao biti izmiren saudijski kredit koji je korišten za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja Goražda, od prije 20 godina.

– Narednih dana ćemo iz sredstava koja su obezbjeđena na ESCROW računu uplatiti sljedeću ratu prema Razvojnoj banci FBiH za kredit Sudijskog fonda za vodosnabdijevanje, tako da će ostati još samo dvije rate u 2021. godini za punu otplatu po navedenom kreditu. Ugovor je potpisan u iznosu od 3.807.265 dolara, a povučena sredstva iznose 3.758.999 dolara gdje je grace period bio tri godine, a otplata kredita je započela 2001. i dospijeva u julu ove godine. Trenutni dug po ovom osnovu za period januar – juli 2021. Iznosi oko 330.000 KM, zavisno od kursa dolara na dan plaćanja – pojasnio je ministar finansija BPK Goražde.

 

(FENA)