kvartalni rezultati

Airbnb nagovještava slabljenje potražnje, dionice potonule

Autor: Biznis.ba
Airbnb nagovještava slabljenje potražnje, dionice potonule
Foto: Bloomberg

Američka platforma za iznajmljivanje smještaja Airbnb objavila je mješovite kvartalne rezultate, dok je najava uprave o usporavanju rasta dovela do oštre korekcije cijene dionice.

U tekućem tromjesečju, koje uključuje sezonu ljetnih godišnjih odmora, Airbnb očekuje prihod u rasponu od 3,67 do 3,73 milijarde dolara, ispod očekivanja od 3,84 milijarde dolara.

Ovo ostvarenje predstavlja usporavanje na 8-10 posto u odnosu na junsko tromjesečje koje je donijelo rast od 11 posto.

Očekuje se da će prilagođeni EBITDA za ovo tromjesečje biti oko 1,83 milijarde USD, što je ispod konsenzusa od 2 milijarde USD.

Tromjesečni prihodi firme usporili su u odnosu na prošlu godinu (u milijardama USD)

Uprava firme najavila je da će vrhunac ljetne sezone obilježiti "umjereni rast" broja noćenja i usluga lokalnog vodiča u odnosu na prethodni kvartal, uz "znakove usporavanja potražnje američkih gostiju". Također se navodi da je u porastu last minute rezervacija koju prakticiraju klijenti osjetljivi na cijene koji nemaju dugoročne planove.

Firma je izvijestila o rastu prihoda od 10,9 posto na 2,75 milijardi dolara u tromjesečju, što je malo iznad konsenzusa, prenosi SEEbiz.

Prosječna cijena noćenja bilježi rast od dva posto, a većim prihodima presudno je pridonio rast noćenja i usluga lokalnih vodiča koji su u tromjesečju porasli za devet posto na 125,1 milion kuna. Bruto vrijednost rezervacija u tromjesečju (zarada domaćina, provizije, troškovi čišćenja, porezi) porasla je 11 posto na 21,2 milijarde dolara.

Zarada po dionici (EPS) u razdoblju april-juni dosegnula je 0,86 dolara i bila je ispod konsenzusa od 0,91 dolar, prvenstveno pod utjecajem povećanih poreznih obveza. Prilagođena EBITDA porasla je devet posto na 894 miliona dolara i bila je iznad konsenzusa od 863 miliona dolara.

Firma je izrazila ambicije da se proširi izvan svog osnovnog poslovnog područja, te da svake godine lansira nove proizvode i usluge. Od oktobra ove godine najavljena je nova platforma koja bi trebala povezivati ljude koji imaju slobodan smještaj, ali nemaju vremena baviti se ovom uslugom. Uprava firme vjeruje da će ova usluga podržati ukupan broj učitanih stanova.

Dionice Airbnba pale su 14 posto na 112,3 dolara u trgovanju sredinom dana, dok su od početka godine pale za oko 18 posto.