Kompanije

INA pustila u pogon svoju prvu plinsku bušotinu u Egiptu

Autor: Biznis.ba

INA je u Egiptu pustila u proizvodnju prvu plinsku bušotinu, nakon komercijalnog otkrića plina krajem 2022. godine na bloku East Damanhur u delti Nila, saopćila je kompanija.

Plinska bušotina u vrlo je kratkom roku spojena na proizvodnu infrastrukturu polja Disouq koje se nalazi u blizini i puštena u proizvodnju 26. septembra 2023. godine, nakon čega je bila u probnom radu. To je prva INA-ina plinska bušotina u Egiptu. Do sada je ondje imala samo naftne bušotine.

INA je, kako se navodi, ušla u koncesiju East Damanhur 2021. godine kao 20-postotni partner s operatorom Wintershall Dea i partnerom Cheiron Energy te su ove godine završile istražne aktivnosti.

"Egipat je INA-ino ključno inostrano tržište kada je riječ o istraživanju i proizvodnji nafte i plina, na kojem smo već dugo prisutni. Zato smo posebno ponosni na ovaj projekt, jer je to prvi put da u Egiptu proizvodimo plin", rekla je predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay, prenosi Hina.

INA provodi aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu od 1989., pri čemu je usredotočena uglavnom na područje Zapadne pustinje i delte Nila, gdje provodi aktivnosti na četiri proizvodne koncesije - North Bahariya, Ras Qattara, West Abu Gharadig i East Damanhur te na istražnoj koncesiji East Bir El Nus također u Zapadnoj pustinji.

U INA-i kažu da su proteklih godina povećali ulaganja u Egiptu, s 53.8 miliona eura od 2020. godine.

(Biznis.ba)