Kompanije

Radnici Aluminija: Možda da kao svi idemo u Irsku ili u Njemačku

Autor: Biznis.ba
Radnici Aluminija: Možda da kao svi idemo u Irsku ili u Njemačku
Uprava preduzeća Aluminija d.d. Mostar uspjela je ugovoriti isporuku struje za još 24 sata, čime je isključenje sa naponske mreže prolongirano za dan.

Aluminijski kombinat dobio je još 24 sata, potvrdio je ovo na protestnom skupu radnika v.d. direktora Aluminijskog kombinata Dražen Pandža, kazavši kako je pronađen snabdjevač kombinata za jedan dan. Isključenje sa naponske mreže prolongirano je za sutra u ponoć.

"Situacija je i dalje kritična. Situacija je i dalje takva da nama stoji blokada i skidanje od strane NOS-a. Ako smo kupili još jedan dan, pokušaćemo uzeti još jedan dan, ali bez direktnog uključenja Vlade, bez direktnog uključenja nadležnog organa, situacija se neće razriješiti", kazao je Pandža.

Zbog ogromnih dugovanja, uz ostalo prema Elektroprivredi HZ HB od 183 miliona i NOS-u od četiri miliona, nezavisni operator sistema najavio je isključenje kombinata. U aluminijskom kombinatu tvrde da do ovoga ne bi došlo da je implementiran dogovor koji je uprava kombinata sklopila sa Federalnom vladom još 2013. godine. Vlada se obavezala da će sufinansirati električnu energiju, zauzvrat potvrđen je Vladin udio u kapitalu, te se kombinat obavezao da će obeštetiti radnike. Čini se da ni jedni ni drugi do sada nisu implementirali svoje obaveze.

"Trenutna situacija je da nas prijeratni radnici tuže, to smo već počeli gubiti na sudu i bićemo uskoro primorani da plaćamo sve te dugove. Društvo će morati ispoštovati i društvo će izgubiti te sporove", pojasnio je direktor.

Dugovi su se godinama gomilali. Odgovora nije bilo.

"Naravno da i uprave snose dio odgovornosti, nije ministar Džindić stvarao ovaj dug koji je stvoren. Ali zadnjih par uprava je imalo zavezane ruke. Zbog dugova koji su ogromni, društvo nije bilo u mogućnosti vaditi bankarske garancije. Vi bez bankarskih garancija ne možete kupiti ni struju ni glinicu u onom trenutku kad su one povoljne. Početkom godine je struja bila 42 eura, da smo je tada kupili mi bi se samo smijali ovoj krizi", kazao je Dalibor Miloš, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija d.d.

A sve navedeno radnici koji su danas simbolično blokirali trafostanicu "Čule", kažu saznali smo da je loše, deset sekundi do 12.

"Niti spavamo, niti jedemo. Stvarno smo grozni i očajni. Ne zbog sebe, zbog sviju nas, obitelji, djece", kazala je jedna radnica.
"Ne ja, nego svi mi stariji radnici, gdje mi možemo naći posao? Možda da idemo u Irsku ili u Njemačku, kao što svi idu", kategoričan je njen radni kolega.

"U politiku firme ne ulazimo, sad smo upoznati sa svim detaljno, jer je baš došlo deset sekundi do 12", istakao je jedan radnik.

"Kao što smo rekli, nećemo dozvoliti da se tvornica ugasi. Poduzećemo sve mjere koje su u našj nadležnosti. Ovo je samo prva stanica ovdje, druga stanica će biti Sarajevo, ako se u međuvremenu nešto ne riješi i ne donesu neki konkretni poteti u rješavanju problema", kazao je Romeo Bokšić iz Nezavisnog sindikata zaposlenika.

Kako je potvrđeno u Vladi Federacije, pokušava se pomoći Aluminijskom kombinatu kroz povoljne kreditne aranžmane. No o tome u upravi Aluminjskog kombinata, kako su kazali, nisu upoznati.

Biznis.ba / N1