Kompanije

Toyota izgubila porodičnu tužbu vrijednu 208 miliona dolara

Autor: Biznis.ba
Toyota izgubila porodičnu tužbu vrijednu 208 miliona dolara

Sud u Dalasu donio je odluku da Toyota mora da isplati jednom bračnom paru astronomsko obeštećenje zbog posljedica saobraćajne nezgode u kojoj su povrijeđena njihova deca.

Bračni par iz Teksasa tužio je vlasnika premijum marke Lexus - kompaniju Toyota, nakon što su u udesu Lexusa iz 2002. njihova djeca na zadnjim sjedištima pretrpjela povrede zbog, kako tvrde, naslona prednjih sjedišta koji su popustili prilikom nezgode, piše "AutoNews".

Prema odluci suda u Dalasu, japanska kompanija moraće da plati oštećenima čak 208 miliona dolara.

Udes se dogodio u septembru 2016. kada je u njihov Lexus ES 300, koji je stajao u saobraćajnoj gužvi, otpozadi naletio SUV Honda Pilot.

Od siline udara nasloni prednjih sjedišta djelimično su popustili i prevrnuli se unazad prema njihovoj djeci, koja su bila vezana u dječjim sjedištima. Kako se navodi u tužbi, djeca – trogodišnji dječak i petogodišnja djevojčica – su pretrpjela "ozbiljne traume glave i druge povrede".
U privatnoj tužbi roditelja, Toyota (kao proizvođač vozila marke Lexus) se tereti zato što prednja sjedišta pomenutog modela imaju "konstruktivne, dizajnerske i stukturalne mane".

Navodi se i da je Toyota konstruisala sjedišta sa ciljem da se u slučaju nesreće zaštite prije svega vozač i suvozač - čak i na štetu onih koji sjede pozadi, a da kupci i vlasnici automobila na to nisu bili upozoreni prilikom kupovine automobila.

"AutoNews" je povodom presude kontaktirao predstavnike Toyote u SAD, čiji je portparol izjavio da - iako u toj kompaniji poštuju odluku suda - smatraju da "presuda ima od ozbiljnih nedostataka" i da je, prema zakonu, sud trebalo da presudi u korist Toyote.

Navodi se i da će kompanija u žalbi na prvostepenu presudu iznijeti dodatne argumente i zahtijevati novo suđenje i preispitivanje sudske odluke. Predstavnik Toyote takođe je rekao da povrede koje su djeca pretrpjela nisu zadobijene od nagnutih prednjih sjedišta, već da su posljedica udarca drugog vozila otpozadi.

Biznis.ba / B92