Kompanije

ViK se hvali završenim poslom po tenderu koji je poništen

Autor: Biznis.ba
ViK se hvali završenim poslom po tenderu koji je poništen
Postupak javnih nabavki u BiH samo je jedno od polja podložnih korupciji i prevarama, a javna preduzeća često su u centru takvih afera.

Direktori tih preduzeća nerado o tome govore, a privatnici zavisno o tome da li su oštećeni ili, pak, povlašteni. Tragove o sumnjivim tenderima najlakše je pratiti na papiru. Takav nas je trag doveo i do sarajevskog Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Kako se pohvaliti završenim poslom po tenderu koji je poništen?

Dvadesetdrugog juna 2018. ViK je objavio poziv za pregovarački postupak za revitalizaciju Laguna na izvorištu Bačevo. Planirana je revitalizacija: Laguna Lužani 1 i Bačevo, infiltracijskih kanala Konaci 2 i Stojčevac te proširenje postojeće Lagune Bačevo. Međutim, VIK samo tri dana nakon raspisivanja tendera počinje objavljivati detalje o toku radova previđenih tenderom koji će biti poništen za deset dana. Petog jula 2018. godine to se i dešava, jer jedina firma koja se i prijavila za posao nije ispunila sve uvjete.

- Konstatovano je da je ponuđač u dostavljenom zahtjevu za učešće dostavio izjavu o ispunjenosti uvjeta i izjavu ponuđača koje nije potpisao niti ovjerio nadležni organ - stoji, među ostalim, u odluci o poništenju tendera.

Međutim, ViK nastavlja objavljivati saopćenja. Devetog jula proširenje Lagune Bačevo je završeno, a 13. i radovi na Stojčevačkom kanalu.

Kako je moguće da je ViK na svojoj zvaničnoj web i Facebook stranci objavio da su svi radovi na proširenju Lagune Bačevo, kao i zamjena filterskog sloja završeni ako je svega nekoliko dana ranije poništen taj tender?

Ovo je samo jedno od pitanja koja smo željeli postaviti v. d. direktorice ViK-a Azri Muzur. Najprije previše zauzeta, a zatim na godišnjem odmoru. Tako su nam kazali u pres-službi preduzeća. Uprkos našem insistiranju, na kraju nismo dobili ni pisani odgovor.

Konkretno bismo pitali pokušava li se raspisivanjem novog tendera dokumentacijom retroaktivno pokriti već urađen posao? Kao i tražiti reakciju na optužbe velikokladuške firme Regeneracija, iz koje tvrde da ViK bez ikakvog pravnog osnova zabranjuje upotrebu njihovih poliesterskih šahtova u kanalizacijskom sistemu u Kantonu Sarajevo, iako Federalni pravilnik o tehničkim svojstvima prepoznaje i ove i betonske šahtove.

- Iz razloga što konstantno opstruiraju projekte u kojima su polesterski šahtovi. To se radi tako što, naprimjer, kad projektna kuća donese projekat na davanje saglasnosti od strane ViK-a, oni onda traže od njih, bukvalno ih ucjenjuju, da se izmijene poliesterski šahtovi i navode da neće ovjeriti te projekte - ističe direktor firme Regeneracija Edin Miljković.

Svojevremno je i aktuelni ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić tvrdio da šahtovi ove firme odgovaraju najzahtjevnijim standardima te da preduzeće ne bi trebalo trpjeti štetu zbog nečijeg ličnog stava. U međuvremenu je promijenio mišljenje.

- U ovom trenutku ViK sam radi šahtove. Ne nabavlja ih ni od jednog dobavljača. Sam ih radi, najjeftinije prolaze kad su u pitanju sredstva, a isto tako znaju za šta im treba koji šaht, i u ovom trenutku mislim da ne stoji ta priča - navodi Hasanspahić.

Ali tako ne misle u Privrednoj komori FBiH. Tvrde, ViK mora obrazložiti zašto odbija ugradnju proizvoda koji zadovoljavaju sve standarde, izuzev njihovih internih. Osim toga, zanimljivo je da ViK dopušta ugradnju poliesterskih cijevi, ali ne i kompatibilnih šahtova, već insistira na betonskim, što je definirano i Uputstvom koje je Zavod za izgradnju KS-a poslao svim sarajevskim općinama.

- Ako se slični već koriste u gradovima poput Zagreba, Krakova, Ljubljane, ne vidim zašto se to ne bi moglo koristiti i ovdje - kaže predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

Razloge znaju u ViK-u, a o kvalitetu betonskih šahtova najbolje znaju vozači kojima je svaki prelazak preko šahta potencijalni razlog za posjetu automehaničaru.

Biznis.ba / Federalna.ba