nevjerovatna činjenica

Bernar Arno dominira vinskim svijetom sa četiri najvrijednija brenda

Autor: Biznis.ba
Bernar Arno dominira vinskim svijetom sa četiri najvrijednija brenda
Foto: Bernard Arnault

Bernar Arno posjeduje mnogo luksuznih stvari. Najvrijednija među njima je njegova kompanija LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), zahvaljujući kojoj, prema Bloombergu, kao pojedinac vrijedi 198 milijarde dolara.

I kao predsjednik i izvršni direktor LVMH-a, francuski tajkun posjeduje sva četiri najvrijednija brenda vina i šampanjca na svijetu 2024. godine. Ova nevjerovatna činjenica otkrivena je u novom izvještaju konsultantske kuće Brand Finance za procjenu vrijednosti brenda.

Moët & Chandon rangiran je kao najvredniji brend vina na svijetu, čija vrijednost iznosi 1,4 milijarde dolara. Drugo mjesto zauzeo je Chandon, vrijedan milijardu dolara, treće mjesto pripalo je Veuve Clicquot, vrijednoj 960 miliona dolara, a na četvrtom mjestu je LVMH-ov Dom Pérignon, procijenjen na 800 miliona dolara.

U procesu zauzimanja prva četiri mjesta, brendovi u vlasništvu LVMH-a su skinuli kineski brend vina Changyu sa drugog mjesta 2023. na peto ove godine.

Henri Far, direktor Brand Finance-a, naveo je čvrstu strategiju cijena LVMH carstva i veliki obim prodaje kao ključne razloge za ovaj nevjerovatan uspjeh, prenosi Investitor me.

„Rast industrije pjenušavih vina nakon pandemije ojačao je LVMH-ove brendove šampanjca, što je dovelo do snažnih finansijskih rezultata”, rekao je Far.

Arno, drugi najbogatiji čovjek na svijetu, kroz LVMH posjeduje 75 brendova, uključujući Louis Vuitton, Sephora i Tiffany & Co.

Investitor i kolekcionar umjetnina živi u 150 godina starom zamku na sjeverozapadu Saint-Emiliona u fancuskom Bordou i posjeduje spektakularnu superjahtu “Symphony” od 333 metra i vrijednu 150 miliona dolara. Posjedovao je i privatni mlazni avion, od kojeg je odustao nakon što je saznao da se njihovi letovi lako prate.