Inditex grupacija

Koja je tajna Zarine modne strategije? Ne koristi metode oglašavanja, a uspješnosti ne manjka

Autor: Biznis.ba
Koja je tajna Zarine modne strategije? Ne koristi metode oglašavanja, a uspješnosti ne manjka
Foto: Unsplash

Bez obzira na dob i spol, koji stil odjeće vam se najviše sviđa? Vjerovatnoća da niste posjetili Zara trgovinu je nula. Što pokazuje koliko ova firma ulaže u svoju strategiju oglašavanja.

To stvarno nije uobičajno! Zara je jedan od najuspješnijih modnih brendova na svijetu, ali koriste vrlo malo tradicionalnog oglašavanja. Iako je osnivač Zare, Amancio Ortega, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, a Zara trgovine su među najprometnijima u tržnim centrima, kompanija ulaže samo 0,3% svoje prodajne vrijednosti u oglašavanje.

Evo i zašto je to tako.

Priča o Zari je prilično dugačka i većina fanova brenda ne zna puno o tome kako je Zara zapravo nastala. Možda je to namjerno dio njihove strategije.

Zara je španski brend osnovan 1975. godine od strane Amancija Ortege i Rosalije Mere. Njihova prva trgovina je ponudila pristupačne proizvode inspirirane popularnom visokokvalitetnom odjećom.

Amancio Ortega je, 1985. godine, razvio inovativni proces za dizajn, proizvodnju i distribuciju kako bi skratio vrijeme isporuke i omogućio brzu reakciju na nove trendove. Ovaj koncept nazvao je “instant moda”.

Tokom sljedeće decenije, Zara je pokrenula agresivno širenje na globalna tržišta. Danas ima gotovo 3.000 trgovina u 96 zemalja i predstavlja vodeću firmu u Inditex grupaciji.

Zara ne koristi tradicionalne kanale oglašavanja
Zara se ne oslanja na tradicionalne oblike oglašavanja poput televizijskih reklama, novinskih oglasa, billboard-a ili internetskih banera. Firma troši samo 0,3% svojih prihoda na reklame. Važno je napomenuti da oglašavanje nije jedini aspekt marketinga. Zara se uspješno promovira na svoj jedinstven način, fokusirajući se na druge marketinške strategije.

Zara koristi pristup od dole prema gore u kojem dizajnira svoje proizvode na temelju povratnih informacija kupaca. Umjesto ulaganja u reklame, Zara aktivno uključuje svoje kupce u proces kreiranja proizvoda. Sve povratne informacije koriste se za poboljšanje proizvoda. Na ovaj način, Zara gradi lojalnost među kupcima i oslanja se na njih da promoviraju brend. Što je jedan od najmoćnijih oblika marketinga, prenosi Fianca.

Godine 2015., žena po imenu Miko u Zarinoj trgovini u Tokiju zatražila je ružičasti šal, ali trgovina ga nije imala. Istovremeno, slično iskustvo doživjele su i Michelle u Torontu, Ellaine u San Francisku i Giselle u Frankfurtu, koje su također tražile ružičaste šalove u Zari.

Sedam dana kasnije, više od 2.000 Zara trgovina širom svijeta počelo je prodavati ružičaste šalove. U roku od tri dana, prodano je više od 500.000 ružičastih šalova.

Koje su uobičajne lokacije Zarinih trgovina?
Ako ste primijetili, Zara uvijek odabire lokacije u frekventnim trgovačkim zonama u velikim metropolama. Ova strategija pokazuje da Zara ulaže u atraktivnost i lokaciju svojih trgovina umjesto u tradicionalno oglašavanje. U većim gradovima, Zara se često nalazi u blizini luksuznih brendova poput Louis Vuittona, Armanija ili Guccija, iako je njihova odjeća znatno pristupačnija.

Zara se ističe svojim prepoznatljivim pristupom kroz upečatljive poze nepoznatih modela koji predstavljaju njihovu odjeću. Ove nekonvencionalne poze privlače pažnju i potiču ljude na razgovor, što je ključni dio Zarine sveobuhvatne strategije. Ovaj kreativni pristup naglašava autentičnost brenda i širi svijest o njemu. Dakle, kada vidite model u Zara odjeći s neobičnim pozama, znate da je to Zara, čak i prije nego što primijetite brend.

Zara redovno oprema 150.000 izloga svake godine, što je ključno za prezentaciju njihovih brzih modnih kolekcija. Sa svojom filozofijom brze mode, Zara često mijenja izloge kako bi se stalno povezivala i komunicirala sa kupcima. Timovi vrhunskih neuromarketera i stručnjaka za dekoraciju izloga rade iza scene. Testirajući i prilagođavajući različite varijacije kako bi stvorili nezaboravne umjetničke izloge. Ovi izlozi se zatim izvoze u Zara trgovine širom svijeta.

Od samih početaka, Zara je postala izuzetno popularan brend među svojim kupcima zbog svoje sposobnosti da brzo prati modne trendove i proizvodi “svježe pečenu odjeću”. Zara reagira na modne trendove, kreira nove dizajne i stavlja ih u trgovine u roku od sedmice ili dvije. Što je značajno brže u usporedbi s drugim modnim brendovima koji za isti proces trebaju oko šest mjeseci. Zahvaljujući svojoj brzoj, elegantnoj i pristupačnoj odjeći, Zara je uspjela nadmašiti konkurenciju.

Dakle, koja je tajna?
Tajna Zarine strategije bez oglašavanja od nula posto leži u njenom cjelokupnom brendiranju. Zara je od samog početka pažljivo gradila svoj brend temeljen na vrijednostima svojih idealnih kupaca. Fokusirana je na ljude s stilom koji prate modne trendove, nudeći im najnovije komade odjeće upravo kada ih požele.

Prije nego što započnete posao, pažljivo analizirajte svoje konkurente, identificirajte njihove prednosti i slabosti, kao i potrebe vaših idealnih kupaca. Na osnovu ovih informacija, odaberite najbolji pristup za izgradnju vašeg brenda. Ponašajte se profesionalno i od samog početka usmjerite svoj brend prema uspjehu.