Kritika potrošača

Protiv Toyote u SAD-u podnesena žalba za obmanjujući marketing

Autor: Biznis.ba
Protiv Toyote u SAD-u podnesena žalba za obmanjujući marketing
Toyota / Ilustracija

​Američka organizacija za zaštitu potrošača "Public Citizen" podnijela je žalbu protiv japanske auto-kompanije Toyote Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC).

U žalbi se optužuje Toyota da svoje hibridne automobile u reklamama prikazuje kao čisto električne, na primjer koristeći termine kao što su "EVs", "električni" ili "elektrifikovani", prenosi "Electrive".

Svojim marketinškim kampanjama "Beyond Zero", "Electrified Diversified" i "To Each Their Own Electric", kao i drugim reklamnim spotovima, Toyota pokušava da sugeriše da su njeni hibridni automobili čisto električna vozila, ističu potrošači u svojoj kritici.

"Public Citizen" je saopćio da je u interesu potrošača da konkurencija bude fer, i da bi komisija trebalo da preduzme mjere sprovođenja protiv Toyote kako bi okončala njen obmanjujući marketing.

Također bi trebalo da pruži jasne smjernice u svojim ažuriranim Zelenim vodičima da je oglašavanje automobila na benzin kao "EV", "električnih" ili "elektrifikovanih" zabranjeno u skladu sa Odeljkom 5 FTC zakona.