Mlijeko teče prema EU

Da su mlijeko i mliječni proizvodi iz RS i BiH kvalitetni i da stoje rame uz rame s evropskim dokaz je odluka Evropske komisije kojom je našim mljekarima od ponedjeljka otvoreno tržište EU.

Do ponedjeljka cijela poljoprivreda se nalazila u ćorsokaku, nije se mogla boriti raznim podsticajima, koju su izuzetno mali u odnosu na one u bogatijim zemljama. Podsticaji jedne regije u Njemačkoj sigurno su veći nego oni u čitavoj RS, pa i BiH.

Nažalost, mljekari su se nalazili u teškom položaju i na domaćem tržištu, gdje su snižavali cijene da bi mogli parirati uvoznim mliječnim proizvodima, ali sada im se otvorio novi prostor i imaju priliku za prodaju na velikom evropskom tržištu.

Sigurno je da police u Evropskoj uniji nisu prazne i da ne čekaju samo na nas, tako da našim mljekarima sada ne preostoje ništa drugo nego da za svoje proizvode izbore mjesto na rafama tržnih centara i lanaca u Evropskoj uniji.

Vjerujem da će naši mljekari u tome i uspjeti, da će zauzeti svoje mjesto, jer su mliječni proizvodi u BiH izuzetnog kvaliteta, te da će mirisi i okusi naših sireva plijeniti pažnju građana Evropske unije, jer onaj ko ih jednom proba teško da će im odoljeti kasnije.

Osim toga, siguran sam da će ova odluka i potvrda Evropske komisije da se radi o kvalitetnim mliječnim proizvodima natjerati i one sumnjičave domaće kupce koji su ranije više vjerovali uvoznim proizvodima da promijene mišljenje i ukažu povjerenje domaćim, čime bi naše mljekarstvo zasigurno profitiralo.

Nadam se da neće biti negativnih efekata, da naše tržište ovim neće biti preplavljeno uvozom mliječnih proizvoda iz nekih trećih zemalja i da nećemo mi na kraju dobiti lošiji kvalitet.

Ovaj uspjeh mljekarstva u RS i FBiH za svaku je pohvalu, ko god da je za njega zaslužan i ko god da ga sebi pripiše, ali smatram da su zasigurno najzaslužniji domaći mljekari i njihovi proizvodi.

Biznis.ba / NN