Raiffeisen

Austrijska centralna banka procjenjuje rizike u vezi sa svojim poslovanjem u Rusiji

Autor: Biznis.ba
Austrijska centralna banka procjenjuje rizike u vezi sa svojim poslovanjem u Rusiji
Foto: X

Holzmann je za Reuters rekao i da ONB vjeruje da je planirani posao koji uključuje najveću zapadnu banku u Rusiji u skladu sa sankcijama, no upozorio je da postoje rizici.

“I SAD i Evropa ili Austrija, Austrijska nacionalna banka, ne možemo dati bjanko ček. Ne možemo reći ‘Samo naprijed, imate sve čisto’. Postoji rizik repa. Budući da rizik postoji, odluka je na Raiffeisenu da kaže, s obzirom na to da postoji rizik repa, isplati li nam se to učiniti ili ne”, rekao je Holzmann, no odbio je reći što konkretno misli pod „rizikom repa“.

RBI već dugo razmišlja o prodaji ili izdvajanju svog poslovanja u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

U decembru je RBI banka najavila da planira kupiti udio u Strabagu iz Rasperie, firme koju je u to vrijeme kontrolisao ruski tajkun Oleg Deripaska, koji je pod sankcijama SAD-a i EU. RBI kaže da je dogovor u skladu sa svim sankcijama.

Rasperia i udio od oko 24 posto Strabaga, u međuvremenu su prodati drugoj firmi, Iliadis JSC, za koju RBI kaže je “investitor bez odobrenja”.

Reuters je u martu saopćio da Washington vrši pritisak na RBI da odustane od planiranog posla vrijednog 1,1 milijardu eura (1,2 milijarde dolara).

Početkom sedmice, RBI je ponovio da je planirani posao u skladu sa svim zahtjevima sankcija.

“Nova vlasnička struktura Rasperije trebala bi RBI-ju pružiti utjehu da niti jedan sankcionirani pojedinci ili subjekti neće imati izravnu ili neizravnu korist od RBI-jeve najavljene akvizicije dionica Strabaga SE, niti od bilo kakvih povezanih plaćanja za te dionice”, saopćio je RBI.