Banke

Banka Portugala smanjuje izglede za rast u 2024. navodeći kao razlog kratkoročnu neizvjesnost

Autor: Biznis.ba
Banka Portugala smanjuje izglede za rast u 2024. navodeći kao razlog kratkoročnu neizvjesnost
Foto: X

Banka Portugala u petak je snizila prognozu ekonomskog rasta za narednu godinu na 1,2% sa 1,5% koliko je postavila u oktobru, što je usporavanje u odnosu na ovogodišnje očekivano povećanje od 2,1%, navodeći kao razlog slabljenje vanjske potražnje i političku neizvjesnost kod kuće.

U svom ekonomskom biltenu na kraju godine, Centralna banka je navela da očekuje da će privreda rasti za 2,2% u 2025. i 2,0% u 2026. godini.

- Portugalska ekonomija je stagnirala u posljednjim kvartalima i kratkoročni izgledi su neizvjesni, s preovlađujućim rizicima, navodi se u saopćenju banke.

Budžetski deficit će vjerovatno pasti na ekvivalent od 0,1% bruto domaćeg proizvoda zemlje sljedeće godine, u odnosu na 1,1% koji se očekuje ove godine.

Na ekonomiju utiču visoke kamatne stope i slabljenje potražnje iz inostranstva, zajedno sa smanjenjem zamaha povezanog s oporavkom turizma nakon pandemije.

- Izgledi su uslovljeni neizvjesnošću novih geopolitičkih tenzija i nacionalnom političkom situacijom, navodi se.

Nakon ostavke premijera Antonija Koste 7. novembra, Portugal će održati vanredne izbore 10. marta. Privremena vlada neće moći donositi dugoročne odluke dok nova administracija ne preuzme dužnost.

Mnogi analitičari smatraju da bi glasanje moglo rezultirati nestabilnom vladom, bez krucijalne većinske podrške u parlamentu.

Centralna banka je ocijenila inflaciju u Portugalu usklađenu sa eurozonom na 2,9 posto u 2024. godini, što je pad sa očekivanih 5,3 posto ove godine.