VTB

Ruske banke šire svoje prisustvo u Kini

Autor: Biznis.ba
Ruske banke šire svoje prisustvo u Kini
Ruske banke šire svoje prisustvo u Kini / Ilustracija

Ruska banka VTB planira da proširi svoje prisustvo u Kini otvaranjem kancelarija u Pekingu i drugim gradovima u bliskoj budućnosti, rekao je generalni direktor Andrej Kostin.

Najveće ruske banke požurile su u Kinu nakon što su izgubile pristup globalnom finansijskom sistemu zbog zapadnih sankcija, prenosi SEEbiz.

Zapadne zemlje uvele su sanke Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

„Rusija sada ozbiljno širi svoju spoljnu ekonomsku aktivnost na istok“, rekao je generalni direktor VTB guverneru Primorskog kraja Olegu Kožemjaku na sastanku otvorenom za medije.

„U Pekingu i nizu drugih kineskih gradova u bliskoj budućnosti otvorit ćemo kancelarije. Imamo dozvolu za rad sa rubljama i juanima i danas servisiramo dio vanjskotrgovinskog saobraćaja“, dodao je Kostin.

VTB je drugi najveći kreditor u Rusiji i prvi je ponudio uslugu transfera novca Kini u juanima u septembru 2022. godine, zaobilazeći SWIFT međunarodni sistem za razmjenu poruka.

On je prvi otvorio filijalu u Kini, prije više od 15 godina. Sberbank i Alfa banka planiraju da krenu njegovim stopama. Rusko-kineska trgovina dostići će rekordnih 240 milijardi dolara 2023. godine.