Sarajevo

Udruženje banaka BiH i IDDEEA dogovorili razvoj sigurnog digitalnog potpisivanja

Autor: Biznis.ba
Foto: IDDEEA BiH

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine, na čelu sa predsjednikom Edisom Ražanicom, sastali su se zajedno sa direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Almirom Badnjevićem i njegovim timom u prostorijama IDDEEA BiH. 

Na sastanku je postignut dogovor o razvoju sistema za sigurno digitalno predstavljanje i potpisivanje.

Gospodin Edis Ražanica, predsjednik Udruženja banaka BiH, istakao je da ovo partnerstvo predstavlja korak ka modernizaciji bankarskog sektora u BiH.

"Razvijanje sigurnog digitalnog potpisivanja omogućit će nam da bolje odgovorimo na potrebe klijenata i da pružimo efikasnije usluge", kazao je.

Direktor IDDEEA BiH, Almir Badnjević, dodao je da je sigurnost elektronskog potpisa važna za izgradnju povjerenja u digitalne transakcije.

"Naša agencija će pružiti sve neophodne resurse i podršku kako bismo zajedno osigurali visok nivo sigurnosti ovog sistema", rekao je.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici banaka, nadležni za digitalno bankarstvo, informatičku sigurnost i razvoj tržišta. Nakon razmatranja pitanja o sigurnosti elektronskog potpisa i drugim relevantnim pitanjima koje je IDDEEA razvila, dogovoreno je da će se odmah krenuti u realizaciju razvoja sistema za sigurno digitalno potpisivanje.

Očekuje se da će ova inicijativa ubrzati digitalizaciju bankarskog sektora i pružiti korisnicima pouzdane i sigurne digitalne usluge. Udruženje banaka BiH i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH ostaju posvećeni unapređenju digitalnih tehnologija u korist svih građana i privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini.